Tusza wieprzowa dla kucharzy z AS Inowrocław nie stanowi już tajemnicy

inowroclaw.info.pl 2 dni temu

Praktyczna wiedza w oparciu o kontakt z fachowcami. W AS Inowrocław odbyły się zajęcia dla uczniów kształcących się w zawodzie kucharz. Podczas nich uczniowie mieli okazję z bliska przyjrzeć się procesowi rozbierania tuszy wieprzowej. Zajęcia te zostały zorganizowane dzięki współpracy z Zakładem Mięsnym Kwiecińscy ze Żnina, który specjalizuje się w sprzedaży mięsa wieprzowego, wołowego, drobiowego oraz dziczyzny, a także w produkcji wędlin. Przedstawiciele zakładu chętnie dzielili się swoją wiedzą, oferując młodzieży bogatą dawkę informacji nie tylko o technikach rozbioru, ale także o jakości mięsa i jego zastosowaniu w kuchni. Uczniowie, pod okiem nauczycieli oraz przedstawicieli zakładu, mieli okazję zobaczyć, jak krok po kroku rozbiera się tuszę wieprzową, poznając przy tym najważniejsze elementy, z których składa się to mięso. Szczególną uwagę zwrócono na mniej popularne, ale niezwykle cenione w gastronomii części, takie jak policzki wieprzowe. "Policzki wieprzowe to jedno z najbardziej delikatnych i soczystych mięs. Ich struktura, dzięki dużej zawartości tkanki łącznej, sprawia, iż po długim, wolnym gotowaniu mięso staje się miękkie, a jednocześnie pełne smaku" – t

Idź do oryginalnego materiału