W ramach projektu „Zaczytani w PRL-u” odbyły się niezwykłe warsztaty, które poprowadzili członkowie Koła Gospodyń Wiejskich w Kłopocie. Uczestnicy warsztatów wspólnie przygotowali dania, które królowały na polskich stołach: aromatyczną zupę jarzynową , kultową smażoną mortadelę z ziemniakami oraz klasyczną surówkę z białej kapusty . Inspiracją do stworzenia menu były znane książki kulinarne, takie jak Kuchnia polska , które przez lata towarzyszyły polskim gospodyniom. Spotkanie było nie tylko kulinarną podróżą w czasie, ale także okazją do poznania smaków i realiów życia codziennego w czasach Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej. Członkowie KGW „Kłopocianie” opowiadali również o dawnych zwyczajach kulinarnych i codziennym życiu na Kujawach, dzieląc się wspomnieniami i anegdotami przekazywanymi z pokolenia na pokolenie. BM
Tu jest jakby luksusowo – smaki PRL-u
inowroclaw.info.pl 3 miesięcy temu
- Strona główna
- Kuchnia
- Tu jest jakby luksusowo – smaki PRL-u
Powiązane
W Rodzinie Kłopoty, w Domu Smutki
37 minut temu
Sekret najlepszej zupy rybnej. Smakuje jak nad Bałtykiem
55 minut temu
Teściowa postanowiła, iż wie lepiej
1 godzina temu
Polecane
Amerykanie schudli tak bardzo, iż aż Dania ma kłopoty
1 godzina temu
Ścieżka pacjenta z cukrzycowym obrzękiem plamki
3 godzin temu
Go Herbs stawia na franczyzę
12 godzin temu