W ramach projektu „Zaczytani w PRL-u” odbyły się niezwykłe warsztaty, które poprowadzili członkowie Koła Gospodyń Wiejskich w Kłopocie. Uczestnicy warsztatów wspólnie przygotowali dania, które królowały na polskich stołach: aromatyczną zupę jarzynową , kultową smażoną mortadelę z ziemniakami oraz klasyczną surówkę z białej kapusty . Inspiracją do stworzenia menu były znane książki kulinarne, takie jak Kuchnia polska , które przez lata towarzyszyły polskim gospodyniom. Spotkanie było nie tylko kulinarną podróżą w czasie, ale także okazją do poznania smaków i realiów życia codziennego w czasach Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej. Członkowie KGW „Kłopocianie” opowiadali również o dawnych zwyczajach kulinarnych i codziennym życiu na Kujawach, dzieląc się wspomnieniami i anegdotami przekazywanymi z pokolenia na pokolenie. BM
Tu jest jakby luksusowo – smaki PRL-u
inowroclaw.info.pl 1 miesiąc temu
- Strona główna
- Kuchnia
- Tu jest jakby luksusowo – smaki PRL-u
Powiązane
Letnia kuchnia w altanie. Jak ją urządzić?
3 godzin temu
W Kraczkowej i Cierpiszu woda niezdatna do spożycia
4 godzin temu
Placki ziemniaczane nadziewane pomidorami
5 godzin temu
Polecane
Mesopral na refluks – jak działa i jak go dawkować?
13 godzin temu
Kwas mlekowy – adekwatności i zastosowanie
16 godzin temu