Tu jest jakby luksusowo – smaki PRL-u

inowroclaw.info.pl 4 godzin temu

W ramach projektu „Zaczytani w PRL-u” odbyły się niezwykłe warsztaty, które poprowadzili członkowie Koła Gospodyń Wiejskich w Kłopocie. Uczestnicy warsztatów wspólnie przygotowali dania, które królowały na polskich stołach: aromatyczną zupę jarzynową , kultową smażoną mortadelę z ziemniakami oraz klasyczną surówkę z białej kapusty . Inspiracją do stworzenia menu były znane książki kulinarne, takie jak Kuchnia polska , które przez lata towarzyszyły polskim gospodyniom. Spotkanie było nie tylko kulinarną podróżą w czasie, ale także okazją do poznania smaków i realiów życia codziennego w czasach Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej. Członkowie KGW „Kłopocianie” opowiadali również o dawnych zwyczajach kulinarnych i codziennym życiu na Kujawach, dzieląc się wspomnieniami i anegdotami przekazywanymi z pokolenia na pokolenie. BM

Idź do oryginalnego materiału