W ramach projektu „Zaczytani w PRL-u” odbyły się niezwykłe warsztaty, które poprowadzili członkowie Koła Gospodyń Wiejskich w Kłopocie. Uczestnicy warsztatów wspólnie przygotowali dania, które królowały na polskich stołach: aromatyczną zupę jarzynową , kultową smażoną mortadelę z ziemniakami oraz klasyczną surówkę z białej kapusty . Inspiracją do stworzenia menu były znane książki kulinarne, takie jak Kuchnia polska , które przez lata towarzyszyły polskim gospodyniom. Spotkanie było nie tylko kulinarną podróżą w czasie, ale także okazją do poznania smaków i realiów życia codziennego w czasach Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej. Członkowie KGW „Kłopocianie” opowiadali również o dawnych zwyczajach kulinarnych i codziennym życiu na Kujawach, dzieląc się wspomnieniami i anegdotami przekazywanymi z pokolenia na pokolenie. BM
Tu jest jakby luksusowo – smaki PRL-u
inowroclaw.info.pl 2 miesięcy temu
- Strona główna
- Kuchnia
- Tu jest jakby luksusowo – smaki PRL-u
Powiązane
Kopytka robię bez ziemniaków. Praktycznie nie mają kalorii
1 godzina temu
BECZKA – opowieść z Elbląga, która ma smak, rytm i serce
2 godzin temu
Gdzie zjeść w Łodzi?- Smaki Polesia
2 godzin temu
Polecane
Sprzedaż Ozempicu – 500 procent normy
4 godzin temu
Szturm na apteki. Cena leku ma wzrosnąć o 100 procent
5 godzin temu
Leczenie polimialgii reumatycznej
6 godzin temu
Ostrzeżenie! 6 produktów, które lepiej wyrzucić od razu
7 godzin temu