Czego potrzebujemy?
- jedna duża wędzona makrela lub pstrąg
- 5 łyżek koncentratu pomidorowego
- pół woreczka ryżu
- 5 łyżek ketchupu pikantnego dobrej jakości (my wykorzystałyśmy nasz ketchup domowej roboty, przepis tutaj ---> klik!)
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka ostrej papryki
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- łyżeczka pieprzu
- pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 7 łyżek oleju rzepakowego nierafinowanego
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
Jak to zrobić?
1. Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu.
2. Cebule obierz i pokrój w drobną kostkę.
3. Marchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce z drobnym okiem.
4. Na trzech rozgrzanych łyżkach oleju podsmaż cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek Dodaj marchew oraz oddzieloną od ości rybę. UWAGA - rybę obieraj bardzo dokładnie, fragmenty ości mogą wyrządzić duże szkody w przypadku połknięcia. Całość podsmażaj na małym ogniu około 5 minut, ryba powinna zacząć się rozpadać.
5. Do powstałej masy dodaj pozostałe składniki na paprykarz. Wszystko dokładnie wymierzaj i smaż na małym ogniu jeszcze 5 minut.
6. jeżeli masa okaże się zbyt sucha, możesz dodać więcej ketchupu lub oleju.
7. Gotowy paprykarz odstaw do wystudzenia. Podawaj ze świeżym pieczywem i ogórkiem konserwowym.