Tradycyjne pierogi z twarogiem i ziemniakami na obiad. Wypróbuj przepis na danie znane jako pierogi ruskie. Znamy sekret miękkiego ciasta

stronakuchni.pl 11 miesięcy temu
Zdjęcie: Anna Daniluk


Pyszne pierogi z twarogiem i ziemniakami to tradycyjna potrawa, którą mogą zjeść miłośnicy klasycznych obiadów. To danie z powodzeniem zjedzą wegetarianie, którzy nie stronią od nabiału. Aby ciasto rozpływało się w ustach ważne, aby użyć bardzo ciepłej wody i długo mieszać do rozwinięcia glutenu. Zobacz przepis na tradycyjne pierogi z ziemniakami i twarogiem.

W skrócie

  • Tradycyjne pierogi z twarogiem i ziemniakami – sprawdzony przepis na obiad
  • Jak zrobić pierogi z twarogiem i ziemniakami?

Pierogi z twarogiem i ziemniakami to tradycyjne danie kuchni polskiej. Znane jest również pod nazwą pierogów ruskich, choć określanie ich w ten sposób w ostatnich latach wzbudzało kontrowersje. Przypominamy, iż przymiotnik ruskie nie odnosi się do Rosji, a do Rusi Czerwonej. Tereny te w przeszłości należały do Polski, łącznie ze Lwowem, a w tej chwili są w granicach Ukrainy. Niektóre restauracje i garmażerki zmieniły nazwę pierogów ruskich na ukraińskie, ale nie jest poprawne pod względem doboru składników. Pierogi w kuchni ukraińskiej to wareniki i najczęściej nadziewane są ziemniakami wymieszanymi ze skwarkami i cebulą. Zobacz przepis na klasyczne pierogi z twarogiem i ziemniakami.

Dowiedz się więcej o daniach, których nazwa nie jest związana z krajem pochodzenia:

Tradycyjne pierogi z twarogiem i ziemniakami – sprawdzony przepis na obiad

Liczba porcji: 40 sztuk.
Czas przygotowanie: 50 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:
Ciasto:

  • 350 g mąki pszennej,
  • 125 ml bardzo ciepłej wody,
  • sól.

Opcjonalnie:

  • 1 jajko.

Farsz do pierogów z ziemniakami i twarogiem:

  • 600 g ziemniaków po obraniu,
  • 250 g półtłustego twarogu,
  • 1 cebula,
  • 10 g masła,
  • 4 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  • 3 g soli.

Do podania:

  • 20 g masła,
  • 200 g kwaśnej śmietany 18 procent.

W naszej galerii możecie zobaczyć etapy przygotowania pierogów z twarogiem i ziemniakami

Jak zrobić pierogi z twarogiem i ziemniakami?

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki należy umyć, obrać i ugotować w osolonej wodzie. Następnie należy je odcedzić, odparować, wystudzić i rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków.
  2. Cebulę należy umyć, obrać i posiekać w drobną kostkę. Następnie przesmażyć na maśle na złoty kolor.
  3. Do ziemniaków należy rozkruszyć twaróg i dodać podsmażoną cebulę. Farsz do pierogów należy doprawić solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i dokładnie wymieszać.
  4. W farszu powinny być wyczuwalne grudki twarogu i ziemniaków.
  5. Z mąki pszennej, bardzo ciepłej wody i soli należy zagnieść ciasto. Opcjonalnie można dodać jajko, choć ciasto będzie twardsze.
  6. Zagniecione ciasto trzeba odłożyć rozwinięcia glutenu przynajmniej na 20 minut.
  7. Ciasto na pierogi należy podzielić na ćwiartki. Ułatwi to wałkowanie, pozostałe cząstki mają odpoczywać w misce przykryte zwilżonym ręcznikiem kuchennym.
  8. Następnie ciasto na pierogi należy cienko rozwałkować około 5 cm, wykrawać kółka szklanką lub okrągłą wykrawaczką.
  9. Na każdym krążku należy układać pośrodku łyżeczkę farszu. Ważne, aby farsz nie wchodził na brzegi ciasta. W przeciwnym razie pierogi się rozkleją.
  10. W garnku o grubym dnie należy zagotować 2 l wody. Gdy będzie wrzała, trzeba ją posolić.
  11. Porcjami należy wrzucać pierogi i gotować aż do wypłynięcia. Pierogi z twarogiem i ziemniakami trzeba wyjąć przy pomocy łyżki cedzakowej.
  12. Na patelni należy rozpuścić masło i podsmażyć na nim ugotowane pierogi. Rumiane pierogi należy położyć na talerzu i polać kwaśną śmietaną lub podać ją w miseczce obok do maczania.

Tradycyjne pierogi z twarogiem i ziemniakami na obiad. Wypró...

+9 Zobacz galerię

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału