Ozorki w sosie chrzanowym – przepis na klasyczny obiad
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 1,5 godziny.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
- 500 g ozorków wieprzowych,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku.
- 1 l wody,
- sól,
- 4 ziarna czarnego pieprzu,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka.
Sos chrzanowy:
- 10 g masła,
- 20 g mąki pszennej,
- 350 ml wody,
- 1 łyżka świeżo startego chrzanu lub chrzanu ze słoika,
- szczypta soli.
Czytaj także: Ostry sos chrzanowy do mięsa. Przepis na tradycyjne zastosowanie chrzanu
Jak zrobić ozorki w sosie chrzanowym?
Przygotowanie:
- Na początku w dużym garnku trzeba zagotować wodę. Następnie należy do niej dodać obraną i pokrojoną w grube plastry marchewkę, korzeń pietruszki i cebulę. Wodę należy doprawić czosnkiem, zielem angielskim i liściem laurowym, ziarnami pieprzu i solą.
- W tym wywarze należy gotować ozorki, aż będą miękkie. Zajmie to około godziny.
- Następnie ozory wieprzowe należy ochłodzić w misce z zimną wodą i dokładnie obrać, a następnie pokroić w plastry.
- Na patelni o grubym dnie należy wsypać mąkę pszenną i delikatnie ją podsmażyć. Kolejnym krokiem jest dodanie masła, aby powstała zasmażka.
- Do powstałej zasmażki należy dodać wodę albo wywar z gotowania ozorków. Do powstającego sosu należy dodać starty chrzan i dokładnie wymieszać. Do smaku można posolić.
- Ozorki wieprzowe należy włożyć do sosu chrzanowego i chwilę podgotować.
- Przed podaniem ozorki w sosie chrzanowym można udekorować posiekaną natką pietruszki, koperkiem lub szczypiorkiem.
Sposób podania ozorków chrzanowych
Ozorki wieprzowe można także ułożyć na talerzu i polać sosem chrzanowym po wierzchu. Takie danie znakomicie smakuje z purée ziemniaczanym, kopytkami lub kluskami śląskimi. Można także serwować podroby z ćwikłą lub sałatką z ogórków kiszonych. Do ozorków pasuje także surówka z młodej kapusty albo domowa mizeria. W kuchni polskiej ozorki najczęściej podawane są z sosem chrzanowym. Jednak równie dobrze smakują z aromatycznym sosem koperkowym.
Ozorki w sosie śmietanowo-chrzanowym
Niektóre gospodynie i fani gotowania do ozorków w chrzanie dodają łyżkę kwaśnej śmietany. Ważne, aby przed dodaniem jej do sosu śmietana była zahartowana. Chodzi o wyrównanie temperatury między gorącym sosem a zimną śmietaną. Dzięki temu sos się nie zwarzy i zyska jednorodną konsystencję. W miseczce należy wymieszać dwie łyżki sosu chrzanowego z łyżką śmietany i dodać do całości, gdy miska będzie ciepła.
Mamy nadzieję, iż tym przepisem przekonamy was do jedzenia podrobów na co dzień.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: