Poznaj tradycyjne kotlety de volaille z masłem, czosnkiem i koperkiem. Kotlety Devolay najczęściej spotykamy na weselach, komuniach i pozostałych imprezach. Dziś nadziewana masłem pierś z kurczaka panierowana i smażona na głębokim tłuszczu zagościła na moim, rodzinnym stole. Zobacz jak pokroić i zwijać pierś z kurczaka na dewolaje, aby wyglądam i smakował jak z najlepszej restauracji.
Potrawa popularna jest przede wszystkim na Ukrainie oraz Rosji, gdzie nosi nazwę kotlet po kijewsku. Oryginalne Devolay to rozcięta wzdłuż, roztłuczona i zrolowana pierś z kurczaka, nadziewana masłem z ewentualnym dodatkiem posiekanego koperku oraz czosnku.
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka (każda około 150g)
- 100g masła
- pęczek koperku
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 100g bułki tartej
- 100g mąki pszennej
- sól
- pieprz czarny, świeżo zmielony
- tłuszcz do smażenia (masło klarowane lub smalec gęsi)


Tradycyjne kotlety de volaille z masłem – sposób wykonania.
Przygotowuję nadzienie z masła oraz panierkę.

Za pomocą noża drobno siekam pęczek koperku i rozgniatam ząbki czosnku. Łączę z masłem i posypuję szczyptą soli oraz szczyptą pieprzu. Możesz podzielić masło ziołowe na tyle części ile masz kotlecików i uformować z nich podłużne porcje nadzienia. Możesz także jak ja pozostawić połączone skadniki i nakłdać puźniej łyżką.

W 3 talerzach przygotowuję do panierowania:
- bułkę tartą
- mąkę pszenną
- w trzecim talerzu rozbijam 2 jajka i mieszam widelcem.

Jak pokroić pierś z kurczaka na dewolaje?
Pierś z kurczaka płuczę dokładnie w wodzie i usuwam z kosteczek oraz ścięgien. Zobacz jak w 3 krokach kroję pierś z kurczaka na dewolaje:
Krok 1. Piersi z kurczak dzięki ostrego i długiego noża rozcinam po całej długości i rozchylam na boki.

Krok 2 i 3. Otrzymuję podwójną powierzchnię z piersi kurczaka.


Na kotleciki nakładam folię kanapkową i dzięki tłuczka delikatnie rozbijam na cieńszy płat. Każdy płat piersi z kurczaka oprószam także solą i pieprzem.

Dewolaje jak zawijać?
Prawidłowe zwinięcie kotletów dewolaje to kulminacyjny punkt przygotowania potrawy. Popełnienie błędu na tym etapie, spowoduje wylanie się maślanego nadzienia podczas smażenia.
Nasze piersi z kurczaka są rozbite z 1 strony. Aby dewolaj wytrzymał zwinięcie, układam piersi z kurczaka tak, aby przekrojona i rozbita tłuczkiem strona była do góry. Dzięki temu na zewnątrz kotleta dewalay pozostanie mocniejsza część piersi z kurczaka.

Porcje masła układam na rozbitej części mięsa, zawijam brzegi i zwijam ciasno w roladę. Bardzo ważne jest zabezpieczenie brzegów kotleta. Dla pewności, iż kotlety nie rozpadną się podczas smażenia, dodatkowo wspomagam się wykałaczką, którą przed podaniem gotowej potrawy wyciągam.

Jak smażę dewolaye?
W pierwszej kolejności obtaczam kotlety w mące. Następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej. Końcówki kotletów panieruję podwójnie. Zwiększa to pewność, iż nadzienie nie wypłynie podczas smażenia.
Tak przygotowane kotlety smażę oczywiście na rozgrzanym i głębokim tłuszczu, najlepiej na niedużym ogniu. Tłuszcz powinien być dobrze rozgrzany, ale podczas smażenia zmniejszam ognień. Najlepiej nadaje się masło klarowane lub smalec gęsi. Kotlety smażę z obu stron na rumiano. Następnie dla pewności, iż są gotowe w środku, piekę jeszcze w piekarniku przez około 8 minut w temperaturze 190 stopni C w z opcją grzania góra-dół.
Wskazówki.
Do kotletów Devolay najlepiej nadają się średniej wielkości piersi z kurczaka o wadze około 150g. Większe sztuki trudno usmażyć tak, aby dobrze się udusiły w środku i były pięknie zarumienione na zewnątrz.
Kotlety Devolay podajemy na gorąco, tak aby po ich przekrojeniu wypływało masło 🙂
Oprócz tradycyjnego nadzienia z masła możesz także wykorzystać:
- ser
- pieczarki
- szpinak
Zamiast klasycznej piersi z kurczaka możesz także przygotować kotlety Devolay ze schabu.