Ciasto na uszka – przepis na Wigilię
Czas przygotowania: 1,5 godziny (w tym 20 min na ciasta na uszka),
Porcja: na około 70 uszek.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej,
- 60 ml ciepłej wody,
- szczypta soli,
opcjonalnie: - 1 jajko,
- 10 ml oleju roślinnego.
Jak zrobić ciasto na uszka?
- Z przesianej mąki pszennej, ciepłej wody i soli należy zagnieść zwarte ciasto.
- Opcjonalnie można dodać 1 jajko i olej roślinny.
- Gotowe ciasto na uszka powinno być elastyczne.
- Można odłożyć je na 10-20 minut, aby uwodnił się gluten i dzięki temu było delikatniejsze.
- Następnie ciasto należy cienko rozwałkować, wykrawać z niego kółka lub wycinać kwadraty.
- Potem trzeba faszerować je nadzieniem z grzybów lub z kiszonej kapusty, a następnie zlepiać na kształt uszek.
Ciasto na uszka: z jajkiem czy bez
Tradycyjnie ciasto na uszka i na pierogi nie zawierało w składzie jajek. Wystarczyło przesiać mąkę pszenną typu 450-500 i używać gorącej wody do zarabiania. Warto wiedzieć, iż dodatek jajka sprawi, iż ciasto będzie twardsze. Ciasto na uszka wykonane z mąki, wody i soli będzie natomiast elastyczne. Takie ciasto na uszka będzie też łatwe do rozwałkowania i formowania pożądanego kształtu.
To samo ciasto na uszka i na pierogi
Aby ułatwić i przyspieszyć sobie planowanie dań na wieczerzę wigilijną, można zrobić to samo ciasto na uszka i na pierogi. Jedynie pierogi powinny być wykrawane większą szklanką lub wykrawaczką. Do ciasta na pierogi można dodać żółtko, aby stało się bardziej wyraziste w smaku.
Uszka z mięsem
Zgodnie z panującymi zwyczajami w uszka wigilijne przygotowuje się z dodatkiem suszonych grzybów doprawionych podsmażoną cebulą. W Boże Narodzenie i w drugi dzień Świąt można zrobić uszka z mięsem. W takiej wersji będą świetnie smakować do barszczu z buraków.
Nie tylko uszka na Wigilię
Smakosze wigilijnych potraw z pewnością będą zachwyceni pierogami z soczewicą albo tradycyjnymi pierogami z kapustą i grzybami. Na Wigilię można też przyrządzić pierogi na słodko, czyli faszerowane masą makową lub słodkim twarogiem.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: