Tradycyjne ciasto na uszka. Niezawodny przepis na wigilijne danie. Jeden składnik sprawia, iż uszka do barszczu stają się delikatne

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: zi3000/Getty Images


Na wigilijną wieczerzę tradycyjnie przyrządza się uszka z grzybami, które podawane są z barszczem na zakwasie buraczanym. Przepis na ciasto na uszka jest prosty, szybki i tani w przygotowaniu. By wyszło idealnie, potrzeba tylko trzech składników. Zobacz przepis na szybkie ciasto na uszka do barszczu.

Ciasto na uszka – przepis na Wigilię

Czas przygotowania: 1,5 godziny (w tym 20 min na ciasta na uszka),
Porcja: na około 70 uszek.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 60 ml ciepłej wody,
  • szczypta soli,
    opcjonalnie:
  • 1 jajko,
  • 10 ml oleju roślinnego.

Jak zrobić ciasto na uszka?

  1. Z przesianej mąki pszennej, ciepłej wody i soli należy zagnieść zwarte ciasto.
  2. Opcjonalnie można dodać 1 jajko i olej roślinny.
  3. Gotowe ciasto na uszka powinno być elastyczne.
  4. Można odłożyć je na 10-20 minut, aby uwodnił się gluten i dzięki temu było delikatniejsze.
  5. Następnie ciasto należy cienko rozwałkować, wykrawać z niego kółka lub wycinać kwadraty.
  6. Potem trzeba faszerować je nadzieniem z grzybów lub z kiszonej kapusty, a następnie zlepiać na kształt uszek.
quiz Quiz. Sprawdź, czy jesteś znawcą polskiej kuchni. Prawda czy fałsz?

Ciasto na uszka: z jajkiem czy bez

Tradycyjnie ciasto na uszka i na pierogi nie zawierało w składzie jajek. Wystarczyło przesiać mąkę pszenną typu 450-500 i używać gorącej wody do zarabiania. Warto wiedzieć, iż dodatek jajka sprawi, iż ciasto będzie twardsze. Ciasto na uszka wykonane z mąki, wody i soli będzie natomiast elastyczne. Takie ciasto na uszka będzie też łatwe do rozwałkowania i formowania pożądanego kształtu.

To samo ciasto na uszka i na pierogi

Aby ułatwić i przyspieszyć sobie planowanie dań na wieczerzę wigilijną, można zrobić to samo ciasto na uszka i na pierogi. Jedynie pierogi powinny być wykrawane większą szklanką lub wykrawaczką. Do ciasta na pierogi można dodać żółtko, aby stało się bardziej wyraziste w smaku.

Uszka z mięsem

Zgodnie z panującymi zwyczajami w uszka wigilijne przygotowuje się z dodatkiem suszonych grzybów doprawionych podsmażoną cebulą. W Boże Narodzenie i w drugi dzień Świąt można zrobić uszka z mięsem. W takiej wersji będą świetnie smakować do barszczu z buraków.

Nie tylko uszka na Wigilię

Smakosze wigilijnych potraw z pewnością będą zachwyceni pierogami z soczewicą albo tradycyjnymi pierogami z kapustą i grzybami. Na Wigilię można też przyrządzić pierogi na słodko, czyli faszerowane masą makową lub słodkim twarogiem.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału