Zupa szczawiowa – przepis jak od babci
Liczba porcji: dla 6-8 osób.
Czas przygotowania: 1,5 godziny.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 150 g świeżego szczawiu,
- 2 l wody,
- 1 porcja włoszczyzny,
- 300 g mięsa np.: żeberek,
- 5 g soli,
- 5 g cukru,
- 20 g mąki pszennej,
- 100 ml mleka,
- 50 ml śmietany,
- 20 g posiekanej natki pietruszki,
- 10 g masła.
Jak zrobić zupę szczawiową?
Przygotowanie:
- Mięso należy włożyć do garnka, zalać 2 l zimnej wodą i gotować przez godzinę na zimnym ogniu.
- W tym czasie należy umyć, obrać i pokroić w kostkę włoszczyznę.
- Po godzinie trzeba dodać do mięsa przygotowaną wcześniej włoszczyznę. Wywar należy gotować przez około 25 minut.
- W czasie gotowanie bulionu należy dokładnie umyć szczaw i podsmażyć go na patelni z rozpuszczonym masłem. Następnie dodać 20 ml wody i dusić szczaw pod przykryciem.
- Uduszony szczaw trzeba przełożyć na deskę i posiekać na drobne kawałki. Można także rozdrobnić szczaw przy pomocy blendera na rodzaj pasty.
- Zupa szczawiowa powinna być zaprawiona mlekiem, wymieszanym z mąką pszenną i zagotowana.
- Zupę można doprawić solą i cukrem, a także zaprawić zahartowaną śmietaną.
- Gotowa szczawiowa świetnie smakuje posypana posiekaną natką pietruszki.
Sposób podania zupy
Tradycyjnie zupa podawana jest z ugotowanym jajkiem na twardo, które kroi się w ćwiartki i oprósza świeżo mielonym czarnym pieprzem. Ponadto zupa świetnie łączy się z purée ziemniaczanym okraszonymi skwarkami lub masłem. W ostateczności gospodynie domowe przyrządzały grzanki z czerstwego chleba lub z bułki podsmażonej z czosnkiem.
Sprawdź także:
Pyszna zupa z pokrzywy i szczawiu na wiosnę. Przypomnij sobie smak z dzieciństwa
Tradycyjna zupa z pokrzywy i szczawiu to danie serwowane szczególnie w maju. Składniki zupy zbierane były na łąkach znajdujących się w oddaleniu od często uczęszczanych dróg, aby rośliny czyste i…
Jakie przyprawy dodajemy do zupy szczawiowej?
Do zupy szczawiowej można wykorzystać przyprawy znane z rosołu. Szczególnie polecamy dodać liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, a także pieprz ziarnisty. Warto stosować liście laurowe z umiarem, gdyż dodane w nadmiarze sprawią, iż zupa będzie gorzka. W przypadku zupy szczawiowej im mniej przypraw tym lepiej. Najlepiej trzymać się podstawowego zestawu, który świetnie łączy się z kwaśnym szczawiem.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: