Zupa jarzynowa – przepis inspirowany Lucyną Ćwierczakiewiczową
Ilość porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: około 45 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 duży seler,
- 4 marchewki,
- 2 korzenie pietruszki,
- 1 por,
- 3 ziemniaki,
- 5 g soli,
- 5 g świeżo mielonego pieprzu,
- 10 g masła,
- 10 g mąki pszennej,
- 3/4 szklanki śmietany,
- 20 g natki pietruszki lub koperku,
- 2 (około 240 g) udka kurczaka,
- 1 liść laurowy,
- 2 ziela angielskie.
Jak zrobić pyszną zupę jarzynową?
Przygotowanie:
- Mięso trzeba umyć, zalać w garnku zimną wodą i gotować 20 minut od momentu pierwszego wrzenia razem z liściem laurowym i zielem angielskim.
- W czasie gotowania się mięsa należy umyć, obrać i pokroić warzywa w kostkę i dorzucić do mięsa.
- Zupę jarzynową należy doprawić według smaku solą, pieprzem i gotować przez 15 minut.
- Gdy mięso i jarzyny są miękkie, kurczaka należy wyjąć z garnka, obrać z kości, podzielić na kawałki i położyć w talerzach.
- Gotową zupę jarzynową należy zabielić zahartowaną śmietaną.
- Następnie mięso zalewa się gorącą zupą jarzynową i posypuje posiekaną natką pietruszki lub koperku.
Zupa jarzynowa z mrożonych warzyw
Poza sezonem na świeże warzywa świetnym rozwiązaniem jest zrobienie zupy jarzynowej z mrożonki. Można skorzystać z gotowych mieszanek dostępnych w sklepach spożywczych lub w okresie podzielić warzywa na porcje. Dzięki temu wykorzysta się domowe zapasy z zamrażalnika. Jak zrobić jarzynową z mrożonki? Do gotującego się wywaru mięsnego należy wrzucić mrożone warzywa i pokrojone ziemniaki. Można korzystać z mrożonek zawierających różyczki kalafiora lub brukselkę. Wybór zależy od indywidualnych preferencji smakowych. Następnie należy postępować jak w przypadku zupy jarzynowej ze świeżych warzyw.
Przyprawy do zupy jarzynowej
Poza liściem laurowym, zielem angielskim, solą i pieprzem warto sięgać po zioła nadające smak jarzynowej. Znakomicie sprawdza się suszony tymianek, majeranek i lubczyk. Smaku zupie dodaje też przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Miłośnicy ostrzejszych, korzennych aromatów zupę jarzynową przyprawiają startą gałką muszkatołową lub odrobiną ostrej papryki. Jarzynowa z dodatkiem brukselki lub kapusty znakomicie smakuje z dodatkiem zmielonego kminku.
Wypróbuj także: Zupa z brukwi na gęsinie. Przepis na tradycyjną potrawę kuchni polskiej. Prosty sposób na rozgrzewającą zupę brukwiową
Sposób podania
Zupę jarzynową można podawać z drobnym makaronem lub z kluskami lanymi. Zupa jarzynowa świetnie smakuje z grzankami z bułki pszennej. Warto je podawać w oddzielnej salaterce lub w miseczkach. Szczególnie gdy do zupy nie dodaje się ziemniaków.
Źródło:
- „365 obiadów za pięć złotych” Lucyna Ćwierczakiewiczowa - polona.pl
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: