Tort Dacquoise jest chrupiący dzięki dobrze wysuszonej bezie oraz daktylom i orzechom niezwykle wzbogacającym smak. Karmelowy krem dodaje mu uroku i urozmaica konsystencję całości. Jestem pewna, iż każdy kto lubi bezy będzie zachwycony tym tortem.
Taki tort będzie wspaniałym deserem na rodzinne uroczystości lub przyjęcie w gronie przyjaciół. Porcja tego przysmaku ma pewnie miliom kalorii, ale kto by się tym przejmował! Koniecznie musicie go zrobić i spróbować.
Podobno przepis pochodzi z Francji, a w Polsce tort Dacquoise zdobył popularność dzięki bydgoskiej cukierni U Sowy. W sieci pierwsza podała go Margarytka i to od niej rozszedł się po popularnych blogach. Ale tak to jest, iż sukces ma wielu ojców, w tym wypadku matek. Dziś ja dołączam do grona polecających, bo ten deser jest wart zarówno wysiłku włożonego w jego zrobienie jak i odstępstw od diety żeby spróbować choć odrobinę. Niżej przepis dokładnie tak jak robiłam więc bierzcie i pieczcie z tego wszyscy.