TOP 5 sosów do jajek na twardo

ania-gotuje.pl 5 miesięcy temu

Jajka na twardo najlepiej smakują z sosem. Poznaj TOP 5 szybkich sosów do jajek na twardo, które pasują na śniadanie, kolejce, do obiadu, sałatek oraz na imprezę. Zrobisz je dosłownie w 5 minut. Sosy mają uniwersalne zastosowanie także do innych potraw. Zrobisz je gwałtownie i w prosty sposób.

Wiem, iż jajka na twardo podajesz najczęściej z majonezem. Zachęcam do przetestowania sosu:

  • chrzanowego
  • jabłkowo chrzanowego
  • ostrego majonezowego
  • tatarskiego
  • musztardowego

Zobacz także jak ugotować oraz ile gotować jajka na twardo.

W swojej kuchni do sosów tam gdzie mogę, staram się stosować głównie lżejszy jogurt naturalny zamiast majonezu. Oczywiście możesz zastąpić jogurt majonezem lub zrobić pół na pół. Zobacz jak zrobić majonez domowy.

TOP 5 sosów do jajek na twardo – składniki.

Sos jabłkowo chrzanowy.

  • 5 łyżek świeżo startego chrzanu
  • 1 średnie jabłko (obrane i starte na drobnych oczkach)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta: soli, cukru i świeżo zmielonego pieprzu

Sos chrzanowy.

  • 4 łyżki świeżo startego chrzanu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 2 szczypty świeżo zmielonego pieprzu czarnego

Sos ostry majonezowy.

  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka sosu z cytryny
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego

Sos tatarski.

  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • łyżka majonezu
  • łyżka ostrej musztardy
  • ogórek konserwowy (drobno posiekany)
  • 3 nie duże grzyby marynowane (drobno posiekane)
  • łyżka soku z cytryny
  • szczypta: soli, cukru, świeżo zmielonego pieprzu czarnego

Sos musztardowy.

  • 4 łyżki musztardy (ja używam ostrej)
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • łyżeczka miodu
  • łyżka soku z cytryny
  • szczypta: soli, cukru, świeżo zmielonego pieprzu czarnego

Do każdego sosu pasuje także natka pietruszki lub szczypiorek do posypania. jeżeli chcesz możesz dodać szczyptę kurkumy, która sprawi, iż sos nabierze intensywnego koloru.

Sposób wykonania TOP 5 sosów do jajek na twardo.

Do wykonania każdego z wyżej wymienionych sosów potrzebować będziemy miseczki, łyżki. Do sosu chrzanowego i jabłkowo – chrzanowego przyda się tarka do warzyw.

5 sosów wykonujemy identycznie. Należy wszystkie składniki umieścić w miseczce i dokładnie wymieszać ze sobą. Otrzymujemy jednolity aksamitny sos do jajek lub mięs. Pod koniec próbuję przygotowany sos i w razie potrzeby doprawiam ulubionymi przyprawami. Sos jest już gotowy. Będzie jeszcze lepszy, jak odstawisz go do lodówki na minimum 15, a najlepiej 60 minut, aby smaki się przegryzły. Takie domowe sosy przechowuję w lodówce przez kilka dni.
Mam nadzieję, iż któryś sos Cię zachwyci. Smacznego!

Sosy mają uniwersalne zastosowanie do różnych potraw kulinarnych. Najczęściej wykorzystuję do jajek ugotowanych na twardo lub mięs. Sosy sprawdzają się na codziennych śniadań, obiadów, kolacji oraz imprez w tym potraw na Wielkanoc. Sos tatarski doskonale komponuje się z pieczonym mięsem np. karkówka pieczona. Pikantny sos majonezowy smakuje z frytkami, domowymi fast foodami typu: hamburger, kebab. Delikatny, ale charakterny sos chrzanowy bardzo często podaję do drobiu. W sosach na ciepło jogurt lub majonez zastępuję oczywiście śmietaną.

Idź do oryginalnego materiału