Wybrałyśmy 10 nowych łódzkich lokali, które zdecydowanie wyróżniły się na tle pozostałych. Pomysłowe koncepty, piękne wnętrza i najlepsze jedzenie!
Styczeń to dla nas czas podsumowań. Jak zawsze nowy rok zaczynamy od wyróżnienia dziesięciu najlepszych lokali otwartych w ubiegłym roku. Do naszej dychy trafiły miejsca, które wyróżniły się pięknym wystrojem, pomysłowością, albo niecodziennym i jakościowym menu. O jedzeniowych trendach jakie panowały w 2024 roku pisałyśmy w poprzednim artykule, dziś przedstawiamy konkrety. Sprawdźcie nasze TOP 10 i wyróżnienia (kolejność przypadkowa). Dajcie znać czy wymienilibyście te same miejsca, czy może dodali / odjęli któreś?
Ogień i sól
Piękne wnętrze inspirowane żywiołami, dwupiętrowa restauracja z zimowym ogrodem, a do tego interesujące menu w stylu fine dining z mocnym działem dla mięsożerców. Tu zjecie soczyste steki z polskiej wołowiny i jedyną w swoim rodzaju wołowinę wagyu. Do tego wypijecie efektowne autorskie koktajle. My mile wspominamy też tutejszego tatara i deser pornstar martini.
Gdzie? Ogrody Geyera (ul. Piotrkowska 293/305)
Heksagon
Powrót w wielkim stylu. Heksagon 2.0 przeszedł niesamowitą metamorfozę, po poprzednim lokalu zostało tylko wspomnienie i… pizza! Dobudowane całe piętro, zjawiskowy wystrój, dwie sale, sala VIP, pokój zabaw dla dzieci. To tylko wierzchołek całej góry. Nowy Heksagon serwuje piękne fine diningowe dania, a na parterze jak za dawnych czasów znajdziecie stanowisko pizzowe. Jest tu też świetna obsługa i bogaty wybór polskich win, a także autorskich koktajli.
Gdzie? Pomorska 144
Pink’spresso
Najbardziej różowy lokal w mieście! Wiktoria – właścicielka Pink’spresso – absolutnie skradła nasze serca i podniebienia. To miejsce otworzyło się jeszcze w 2023 roku, ale my dotarłyśmy tu kilka miesięcy później. Nie spodziewałyśmy się, iż w tak instagramowym miejscu można tak dobrze zjeść. Tu nie tylko wypijecie różowe latte i zjecie cukierkowo wyglądające gofry czy inne słodkości. W menu są też różowe burgery, pyszna pink owsianka i wytrawne lunch menu.
Gdzie? Tuwima 1/3
Sartoria Ristorante e Pizzeria
Ta włoska restauracja otworzyła się w Fuzji. Piękne wnętrze, w którym dominuje łódzka cegła, ciepłe kolory i nowoczesne rozwiązania. Lokal ma dwie przestronne sale, bar który przygotowuje koktajle inspirowane włoskimi klasykami oraz otwartą kuchnię. W menu znajdziecie klasyczne włoskie dania – od domowej straciatelli na przystawkę, przez delikatną zupę rybną, pasty, świetną neapoletanę po stek z tuńczyka czy mackę ośmiornicy. Deserów też nie odpuszczajcie!
Gdzie? Fuzja (ul. Milionowa 6a)
NIEBO focaccia
Pulchna focaccia z mnóstwem dodatków sprzedawana na kawałki lub w postaci włoskich kanapek. To lokal jakiego brakowało nam w Łodzi, a stoi za nim ekipa Ramek – co jest gwarancją jakości i dobrego smaku. Długie stoły w lokalu i przed nim wprawiają nas w niezobowiązujący włoski klimat. Focaccia serwowana jest na ciepło, a do niej można domówić włoskie napoje.
Gdzie? Piotrkowska 102
Buvette
Uwaga! Ten lokal otwarty pod koniec 2024 roku może nieźle namieszać na rynku, a ponieważ wiemy jaka ekipa się za nim kryje automatycznie ląduje w naszej topce. Bistro połączone z francuskimi delikatesami, wine barem, piekarnią i cukiernią. Zjecie tu śniadanie, coś na lunch, napijecie się świetnego wina z przekąskami, albo zjecie desery z rąk Renaty (Café Eden i ciasta od R.). My dopiero będziemy próbować tutejszych specjałów, które przygotowuje Chef Jakub Hamankiewicz, ale wiemy dobrze, iż za tym nazwiskiem kryją się tylko najlepsze kulinarne doznania.
Gdzie? Złotno 57
ORI
Kolejna bardzo mocna ekipa, która czego nie dotknie zamieni w złoto. Mowa o Ato ekipie, która w tym roku otworzyła niewielki lokal za dnia serwujący słodkości (pączki i mochi), kawę i prawdopodobnie najlepszą matchę w mieście, wieczorami zaś zamienia się w drink bar z wytrawnymi talerzykami.
Gdzie? Roosevelta 2/4
Rebernia
O tym miejscu było bardzo głośno. Słynny koncept ze Lwowa zawitał w łódzkiej Manufakturze, a królują w nim żeberka pieczone na wielkich, obrotowych grillach. Rebernia znalazła się w naszym zestawieniu głównie ze względu na interesujący pomysł na lokal – tu nie używamy sztućców. Na wejściu otrzymacie papierowy fartuch, stół przykryje jednorazowy obrus, na którym obsługa namaluje zastawę. Jemy tylko rękami! Jest to interesujące doświadczenie i fajne miejsce na wypad w gronie znajomych.
Gdzie? Rynek Manufaktury
Wincepcja
Winebar otwarty w zeszłym roku, do którego bardzo lubimy wracać. Wszystko za sprawą kameralnej atmosfery, pięknego secesyjnego wystroju i dużego wyboru win. To miejsce dla wszystkich, nie tylko koneserów wina. Na półkach znajdziecie ponad 80 win w cenach już od 14 zł za kieliszek. Do tego przekąski – deski serów i wędlin czy jednogarnkowe dania na ciepło.
Gdzie? Piotrkowska 89 (w bramie)
Lukier & Kruszonka
Ostatni odwiedzony przez nas lokal w 2024 roku. Tu zjecie prawdopodobnie najlepsze drożdżówki w mieście. Kolejny koncept prowadzony przez ekipę z bogatym doświadczeniem w gastro – Dominikę i Mateusza z Sushi w dłoń. Jasne i przestronne wnętrze z kilkoma stolikami, gdzie zjecie tylko i aż drożdżówki na kilkanaście sposobów. Wilgotne i pulchne ciasto, super kremy i świetnie zbalansowane smaki.
Gdzie? Wici 87
Wyróżnienia
W naszym bonusie chcemy wyróżnić jeszcze 4 miejsca. Bułkę przez bibułkę i DESEO – dwa warszawskie koncepty otwarte w Fuzji. Pierwszy to całodniowa śniadaniowania z różnorodnym menu, super wystrojem, dobrą kawą i dobrymi cenami. Drugi zaś to butikowa cukiernia z pięknymi monoporcjami i francuskimi wypiekami.
Kolejne miejsca, o których należy wspomnieć, to oczywiście Słodko czy wytrawnie (Piotrkowska 101), czyli ponownie francuskie wypieki w dwóch smakowych opcjach, oraz Pierogarnia Kaukaska (Piotrkowska 69 w bramie) – nowy koncept ekipy Lavash, w którym królują najróżniejsze gruzińskie pierogi.
A gdybyście wy mieli zdecydować kto znajdzie się w TOP 10 roku 2024, które lokale byście wybrali?
.
Sprawdź, które restauracje znalazły się w TOP 10 2023!