Tomasz Sekielski zrzucił niemal 100 kilogramów. Zdradził, co jadł

pysznosci.pl 1 rok temu

Tomasz Sekielski przeszedł ogromną metamorfozę. Zrzucił niemal 100 kilogramów. Zdradził sekret swojej przemiany i dwa sprawdzone przepisy na zdrowe dania. Jesteście ciekawi, w jaki sposób tak znacząco odmienił swoje życie?

Pan Tomasz to jeden z najbardziej rozpoznawalnych polskich dziennikarzy. Głośno było o nim w ostatnich latach dzięki produkcjom dwóch filmów dokumentalnych pt. „Tylko nie mów nikomu” i „Zabawa w chowanego”. W przestrzeni medialnej przykuł również uwagę niesamowitą metamorfozą.

Tomasz Sekielski zdradził sekret swojej diety

Dziennikarz chorował na otyłość. W momencie, gdy jego waga wskazała 185 kilogramów, postanowił zawalczyć o swoje zdrowie. Do swojego jadłospisu wprowadził szereg zmian i modyfikacji. Poddał się również interwencji chirurgicznej- przeszedł operacją bariatryczną, polegającą na resekcji 4/5 żołądka. Do tego dorzucił również sporą dawkę ruchu. Dziś na swoim Instagramie pokazuje zdjęcia, na których nie przypomina siebie sprzed lat- udało mu się zrzucić prawie 100 kilogramów.

Dziennikarz podzielił się ze swoimi obserwatorami dwoma przepisami, które na stałe zagościły w jego jadłospisie. Jest to krem z buraka oraz krewetki w mleku kokosowym z komosa i szpinakiem.

Krem z buraka Tomasza Sekielskiego

Składniki:

  • 500 g obranych buraków
  • 215 g marchewki
  • 190 g jabłek
  • 180 g pietruszki
  • 200 g cebuli
  • 200 g czerwonej papryki
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 20 g oliwy
  • 1,5 litra wody
  • 10 g pestek dyni

Sposób przygotowania:

Marchewkę, buraki i pietruszki obierz, pokrój w kostkę i włóż do garnka. Zalej je wodą i zagotuj. Na patelni z odrobiną oliwy podsmaż pokrojone jabłka, cebulę i paprykę. Gdy już się zeszklą- dodaj je do gotujących się warzyw. Gdy wszystkie warzywa zmiękną- wrzuć pomidory z puszki (razem z całym sokiem). Całość zagotuj, zblenduj na gładki krem i przelej do talerza. Udekoruj pestkami dyni.

Krewetki w mleku kokosowym

Składniki:

  • 450 g krewetek
  • 60 g czerwonej pasty curry
  • 15 g oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • 150 g mleka kokosowego
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 450 g szpinaku
  • 15 g masła
  • 150 g komosy ryżowej

Sposób przygotowania:

Krewetki rozmroź i usuń z nich pancerzyki. Dodaj do nich przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz oraz odrobinę oliwy. Dorzuć jeszcze pastę curry i marynuj całość przez godzinę. Następnie podsmaż owoce morza na patelni z roztopionym masłem i zalej mlekiem kokosowym. Dorzuć świeży lub rozmrożony szpinak i podsmaż chwilę całość. Podaj z ugotowaną komosą ryżową.

Przepisy na fit desery znajdziesz na naszym kanale YouTube

Idź do oryginalnego materiału