Ekspert wziął pod lupę trzy składniki. Na swoim nagraniu wyjaśnił, dlaczego nie warto włączać zawierających je produktów do codziennej diety. "3 składniki, których nigdy bym nie zjadł jako lekarz" - zapowiedział w opisie filmu popularny w mediach społecznościowych lekarz.
REKLAMA
Zobacz wideo Sarsa traciła słuch."U lekarza śmiałam się i płakałam jak wariatka'"
Lekarz wymienia szkodliwe składniki. Dlaczego lepiej ich unikać?
W zestawieniu lekarza znalazł się karagen. Znajduje się między innymi w wędlinach, jogurtach, napojach roślinnych. W dużych ilościach może okazać się szkodliwy. "W badaniach na zwierzętach powodował stany zapalne jelit. Lepiej unikać, zwłaszcza przy chorobach zapalnych jelit" - informuje autor nagrania. Kolejny składnik, na który warto uważać, to guma guar. Znajdziemy ją między innymi w:
lodach,
sosach,
mleku roślinnym,
bezglutenowym pieczywie.
Dlaczego ten składnik w niektórych przypadkach okazuje się szkodliwy? Jak wyjaśnia Adrian Sznajder, może zwiększyć swoją objętość choćby 20 razy. To z kolei u niektórych osób powoduje duszności, trudności z przełykaniem oraz zaburzenia pracy jelit.
Ten składnik może nasilać stany zapalne
W zestawieniu lekarza znalazł się także olej sojowy. Znajduje się między innymi w daniach mrożonych, majonezach, sosach, chipsach. "Bardzo bogaty w kwasy omega-6, które nasilają stany zapalne w organizmie" - ostrzega lekarz.
Ekspert wyraźnie zaznaczył w swoim wpisie, iż wymienione składniki okazują się szkodliwe, gdy są spożywane w dużych ilościach. Warto więc zadbać o to, by zawierające je produkty nie były stałymi elementami naszej diety. Czy zwracasz uwagę na skład żywności? Zachęcamy do udziału w sondzie i komentowania artykułu.