Chińskie daktyle inaczej nazywane są jujuba, a w Polsce roślina ta funkcjonuje pod nazwą głożyna pospolita. Owoce w rzeczywistości wcale nie są daktylami, chociaż wyglądają bardzo podobnie. Głożyna znana jest w Chinach od wieków i stosowana była w medycynie tradycyjnej. Kiedyś wytwarzano z niej wino, a w tej chwili jest cenionym superfood.
REKLAMA
Zobacz wideo Sposoby na przechowywanie żywności. Spraw, by jedzenie nie lądowało w koszu!
Jak smakuje jujuba? Popularny chiński owoc sprawdzi się na diecie, ale nie tylko
Głożyna jest uprawiana nie tylko w Chinach, ale także w południowej Azji, Libanie i Stanach Zjednoczonych. Dorasta do czterech metrów wysokości, a owoce zbiera się późnym latem. Świeże są lekko kwaskowe i smakują podobnie do jabłka, ale suszone nabierają słodyczy.
Nie przegap: Polacy smażą na nim na potęgę. Podgrzany zamienia się w truciznę. Ten olej to najgorszy wybór
Jujuba istock/@chengyuzheng
Zawierają mnóstwo składników odżywczych, jak fosfor, wapń i magnez, a także ryboflawinę, witaminę C i mangan. Dodatkowo działają przeciwzapalnie, zwiększają odporność i zmniejszają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Jak czytamy na portalu Wszystkoojedzeniu.pl, owoce głożyny pospolitej mogą być stosowane w celu poprawy jakości snu, pracy układu trawiennego i funkcjonowania układu nerwowego. Warto je spożywać także podczas odchudzania, bo ograniczają apetyt i hamują ochotę na słodycze. Chińskich daktyli powinny się wystrzegać jednak osoby z cukrzycą.
Jak jeść chińskie daktyle? Zdrowe są zarówno świeże, jak i suszone owoce
Owoce można jeść na surowo, choć w Polsce trudno je dostać. Na sklepowych półkach najczęściej znajdziemy je w formie suszonej albo kandyzowanej. Świetnie sprawdzą się jako przekąska lub jako dodatek do dań z ryżem. jeżeli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.