Karczoch należy do jednych z najstarszych warzyw na świecie. Można z nich przygotować wyśmienite potrawy, a pomimo tego w Polsce wciąż nie cieszy się sporą popularnością. Jest wręcz uważany za ciekawostkę kulinarną i interesujący dodatek do restauracyjnych dań. Można go jednak kupić w zwykłym sklepie i z łatwością włączyć do swojego codziennego menu. Zdecydowanie warto, gdyż jest prawdziwą skarbnicą zdrowia.
Karczoch — roślina chętnie używana w wielu kuchniach świata
Karczochy to popularne warzywo w krajach śródziemnomorskich, skąd adekwatnie pochodzi to warzywo. Występuje zarówno w basenie Morza Śródziemnego, jak i na Wyspach Kanaryjskich. Doceniono je tam już wieki temu, zarówno w kuchni, jak i ziołolecznictwie jako naturalny lek na problemy trawienne.
Aktualnie to cenione warzywo nie tylko ze względu na smak, ale i wyjątkowe korzyści zdrowotne, jakie za sobą niesie. Dobre karczochy powinny charakteryzować się wyrazistym kolorem. Zewnętrzne liście najlepiej, aby były twarde i ciemnozielone. Te w środku powinny być nieco jaśniejsze. W smaku karczochy charakteryzują się natomiast łagodnym i nieco gorzkawym posmakiem, który jest delikatnie orzechowy. Co ciekawe, niektórzy porównują go do smaku szparagów.
Zobacz także: Znajdziesz go w większości supermarketów. Jest dobrym wsparciem dla serca i metabolizmu
Co daje jedzenie karczocha? Zdrowotne adekwatności warzywa
Najlepsze w karczochach jest jednak to, iż jest to prawdziwa skarbnica korzyści zdrowotnych, dla których warto włączyć je do swojej diety. Przede wszystkim to cenne źródło przeciwutleniaczy, takich jak cynaryna, która pozytywnie wpływa na poziom cholesterolu, a także cukru we krwi. Dodatkowo chroni komórki w organizmie przed stresem oksydacyjnym.
Karczochy to także źródło inuliny, która działa podobnie jak błonnik. Posiada adekwatności prebiotyczne, przez co wspiera mikroflorę jelitową. Dobre bakterie w jelitach wpływają na dobry stan układu trawiennego, a także działają na to, jaką mamy odporność. Ponadto to skarbnica minerałów (potas, magnez, żelazo, fosfor, cynk) oraz witamin (C, K, E oraz witaminy z grupy B).
Karczochy poprzez swój skład i adekwatności dobrze sprawdzą się jako element diety odchudzającej. Cechują się niską kalorycznością, niskim stężeniem tłuszczu, a także dużą zawartością błonnika. Poprzez niacynę (witamina B3), kwas chlorogenowy, inulinę i cynarynę, karczochy skutecznie wspierają proces odchudzania.
Warto również wspomnieć, iż karczochy wykazują pozytywne działanie, jeżeli chodzi o funkcjonowanie układu nerwowego. Działają także ochronnie na wątrobę, wspierając jej regenerację. To także cenny składnik diety, w kwestii działania przeciwzapalnego i antyoksydacyjnego.
Może cię zainteresować: Pij zamiast kawy. Poczujesz przypływ energii, a kilogramy polecą w dół
Jak jeść karczochy?
Karczochy można przyrządzać na wiele sposobów, przez co każdy może włączyć je do swojej diety. Częścią jadalną karczochów są pąki kwiatowe, które pozbawione są zgrubiałych zewnętrznych liści. Co ciekawe, one również nadają się do jedzenia i to choćby na surowo. Wobec tego są wszechstronnym dodatkiem do wielu potraw.
Najprostszym sposobem jest gotowanie lub przyrządzanie na parze. Dzięki temu można zachować większość składników odżywczych karczochów i cieszyć się ich wspaniałym smakiem. Pieczone w piekarniku z kolei świetnie sprawdzą się podane z oliwą, czosnkiem i przyprawami.
Karczochy to także dobry pomysł na grilla. Sprawdzą się także do faszerowania konserwowania, a choćby i zamrażania. Warto im dać szansę i choćby dorzucać je tylko jako dodatek do sałatek czy takich dań jak pizza, gdzie doskonale skomponują się z serem i sosem pomidorowym.
Zobacz też:
Domowy sposób na czyszczenie okapu. Tłuszcz i osad znikną w mgnieniu oka
Co zrobić, aby dywan był znowu puszysty? Dzięki temu będzie wyglądał jak chmurka
Weź z kuchni i zmieszaj z odżywką do włosów. W mig zamaskujesz siwe odrosty