To warzywo to bomba witaminowa. Pomaga obniżyć cholesterol

radiopogoda.pl 1 tydzień temu

Rukiew wodna zamiennie nazywana także rzeżuchą wodną. Przez wielu uznawana jest za jeden z najzdrowszych warzyw na świecie. Należy do rodziny kapustowatych. Jak sama nazwa wskazuje, warzywo rośnie głównie przy brzegach wód stojących lub wolno płynących. Z wyglądu przypomina nieco swoją kuzynkę – popularną w okresie wielkanocnym rzeżuchę.

Rozwiąż quiz PRL. Jesteś mistrzem, jeżeli zgarniesz 100 proc. punktów! Dalszą część artykułu znajdziesz pod quizem…

Pytanie 1 z 20
Jakiej marki był kultowy "jamnik"?
Zelmer
Polar
Indesit
Następne pytanie

Naturalnie roślina występowała w Ameryce Północnej, Europie Zachodniej i ciepłych rejonach Azji. W Polsce warzywo można spotkać głównie rosnące na dziko, jednak ze względu na jego rosnącą popularność jest coraz częściej uprawiane jako roślina hodowlana. Rukiew wodna zawiera wiele zbawiennych wartości odżywczych dla naszego organizmu. Kto szczególnie powinien włączyć ją do diety?

Rukiew wodna – adekwatności

Rukiew wodna zawiera wiele wartościowych składników mineralnych takich jak potas, magnez, wapń czy też sód. Charakteryzuje się także dużą zawartością witaminy K, C oraz witamin z grupy B. Na liście składników odżywczych znajdziemy również beta-karoten, luteinę oraz flawonoidy. Ze względu na dużą zawartość powyższych witamin i minerałów roślina uważana jest za jedną z najzdrowszych na świecie! To jednak nie wszystko.

Zobacz także: To ostatni moment, by zadbać o piwonie. Lada dzień będzie za późno

Rukiew wodna może pomóc w ustabilizowaniu poziomu glukozy we krwi, co jest szczególnie ważne dla osób cierpiących na cukrzycę. Może także wspomagać obniżanie poziomu cholesterolu i tym samym zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego takich jak nadciśnienie tętnicze czy miażdżyca. Z tego względu szczególnie poleca się ją osobom starszym. A co można przyrządzić z rukwi wodnej?

Rukiew wodna idealnie sprawdzi się jako zielony dodatek do kanapek. Dodatkowo warzywo może stać się elementem wielu sałatek warzywnych oraz surówek. Eksperci sugerują również, iż roślinę można dodawać do różnego rodzaju sosów czy warzywnych koktajli.

Rukiew wodna w smaku przypomina nieco rukolę. Jest nieco ostrawa w smaku, jednak mimo to idealnie dopełni smak naszych potraw. Z rukwi można także przyrządzić zupę! Co interesujące wspominane danie miało być jednym z uwielbianych przez Napoleona posiłków!

Idź do oryginalnego materiału