Co powiecie na gotowanie z tego, co akurat macie w domowej spiżarni? U mnie dziś wyszedł aromatyczny bulgur z tofu. Uwielbiam takie proste, a jednocześnie pełne smaku dania – w tym nie brakuje ani orientalnych przypraw, ani koloru. Bo wiecie, jemy też oczami! Dla mnie talerz musi przyciągać wzrok i kusić smakiem – wtedy gotowanie naprawdę cieszy.
Nie tylko sałatka – bulgur z tofu też potrafi zaskoczyć!
Z bulgurem jestem za pan brat, a tofu… wróciło do moich łask całkiem niedawno. Dobre tofu to dla mnie przede wszystkim smak i ta fajna, lekko feciasta konsystencja. No i marynata – kiedy tofu dobrze się przegryzie z przyprawami, to ja już przepadam na całego.
Mało kto wie, ale tofu chłonie smaki jak gąbka – wystarczy mu dać chwilę we właściwym towarzystwie. I tak właśnie powstało dzisiejsze danie. Aromatyczne, kolorowe i totalnie z domowej spiżarni. Lecimy z przepisem?
Z domowej spiżarni… powstało coś wyjątkowego – bulgur z tofu!
Co to adekwatnie jest ten aromatyczny bulgur z tofu? Bulgur to taka kasza, która potrafi wszystko – najbardziej kojarzy się z orientalną sałatką tabbouleh, ale tak naprawdę świetnie sprawdza się jako zamiennik ryżu, a choćby makaronu. Można ją serwować na ciepło, na zimno, z warzywami, mięsem, strączkami… co tylko przyjdzie do głowy.
Dzisiaj u mnie wersja na ciepło, inspirowana trochę pilafem – czyli takim jednogarnkowym daniem, gdzie kasza gra pierwsze skrzypce. W mojej wersji bulgur łączy się z podsmażoną, lekko karmelizowaną cebulką i świeżym imbirem, a całość doprawiłam sosem sojowym i aromatycznymi przyprawami.
Dodałam też wędzone tofu, które świetnie podkręca smak i nadaje daniu charakteru. Ale spokojnie – jeżeli tofu to nie Wasza bajka, możecie je śmiało zastąpić kurczakiem, krewetkami albo tym, co akurat macie pod ręką.
To jedno z tych dań, które robi się szybko, a na dodatek pięknie wygląda na talerzu. A jeżeli chcesz jeść zdrowo i smacznie, bulgur z tofu to strzał w dziesiątkę. Czego chcieć więcej?

Aromatyczny bulgur z tofu
DrukujSkładniki:
100 g bulgur
600 ml wody
1½ łyżeczki soli
1 łyżeczka kurkumy
2 cebule
1 łyżeczka świeżego imbiru
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki gęstego octu balsamicznego
4 ząbki czosnku
2 marchewki
4 papryki feferoni
30 g pietruszki
Przygotowanie:
- Włożyć bulgur do sitka i dobrze wypłukać. Zagotować 300 ml wody z odrobiną soli. Następnie wsypać bulgur i gotować pod przykrywką na małym ogniu przez 10 minut. Ugotowany bulgur odsączyć na sicie.
- Osuszyć tofu i pokroić w kostkę. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni i usmażyć tofu, następnie wyjąć z patelni i odłożyć na bok.
- Obrać cebulę i czosnek, drobno posiekać i podsmażyć na patelni z odrobiną oleju. Dodać kurkumę, ocet balsamiczny i imbir, wymieszać. Smażyć przez 10 minut, aż cebula będzie miękka.
- Zetrzeć marchewkę i pokroić paprykę na małe kawałki. Pokroić feferoni na grube krążki. Dodać do cebuli. Następnie dodać bulgur i sos sojowy do warzyw na patelni i dobrze wymieszać razem z tofu i pietruszką. Przełożyć bulgur na miseczki i udekorować karmelizowaną cebulą, opcjonalnie. Smacznego!