Jagodzian rambutan występuje głównie w Malezji, Chinach i Indonezji, ale też w innych krajach tropikalnej części Azji. Jego nazwa pochodzi od malajskiego słowa "rambutan", które oznacza "owłosiony". Owoce mają jajowaty kształt oraz cienką, skórzastą skórkę, z której wyrastają miękkie różowe lub żółte włoski. Przypominają kolce, ale wcale nie kłują.
REKLAMA
Zobacz wideo Less waste w kuchni. Zamiast wyrzucać - wykorzystaj skórki od owoców w nietypowy sposób
Jak smakuje rambutan? Egzotyka połączona ze słodkością
Rambutan kryje w środku perłowobiały, lekko przezroczysty miąższ o delikatnym, słodkim smaku. Jest pozbawiony wyraźnej kwasowości. Niektórzy opisują go jako połączenie winogron, liczi, truskawek oraz melona. Owoc je się na surowo, dodaje do deserów, koktajli albo po prostu traktuje jako orzeźwiającą przekąskę w upalne dni.
W Malezji zwyczajem jest gotowanie obranych owoców, aby oddzielić miąższ od nasion. Następnie ogrzewa się je we wrzątku, aż zmiękną. Rambutan ma jedną niejadalną pestkę. Jest bogaty w witaminę C, żelazo, mangan oraz antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki. Powoli zaczyna zyskiwać popularność w innych częściach świata.
Jak smakuje rambutan?Pornsawan Baipakdee/iStock
Jak jeść rambutan? Prosta instrukcja
Jak informuje draxe.com, rambutan stabilizuje poziom cukru we krwi, wzmacnia kości i wspomaga zdrowie układu pokarmowego. Każda porcja zawiera sporą ilość błonnika (1,3 g w jednej filiżance). Na bazie owocu powstają też konfitury, syropy, galaretki oraz soki. Niestety, próżno szukać go w klasycznych supermarketach. W Polsce możesz dostać go w specjalistycznych sklepach spożywczych oraz miejscach z azjatyckimi produktami. jeżeli już uda ci się kupić rambutan, warto wiedzieć, jak prawidłowo go jeść. Zacznij od obrania owocu ze skórki. Następnie wykonaj małe nacięcie i lekko ściśnij smakołyk. Wyskoczy miąższ. Wyjmij nasiona i zrób kolejne nacięcie, żeby pozbyć się dużego, wewnętrznego nasiona. Gotowe!











