Kasza gryczana
Jest to prawdopodobnie najzdrowsza kasza dostępna na rynku. Ma wysokie wartości odżywcze, a także jest bezglutenowa, bogata w białko, błonnik, magnez, cynk i rutynę, czyli przeciwutleniacz, który wzmacnia naczynia krwionośne. W jej składzie znajdziemy także witaminy z grupy B, które wspierają funkcjonowanie układu nerwowego. Niski indeks glikemiczny sprawia, iż jest odpowiednia dla diabetyków. Ma również adekwatności antyoksydacyjne, wspiera pracę serca oraz reguluje poziom cholesterolu. Decydując się na kaszę gryczaną najlepiej postawić na wersję niepaloną.
Sprawdź również: Nazywają go zielonym złotem. Wystarczą 2 łyżeczki dziennie, by wzmocnić serce i odporność
Kasza jaglana
Kolejna z kasz bezglutenowych. Jest lekkostrawna, bogata w białko, żelazo i krzem, który wspiera zdrowie skóry, włosów i paznokci, a także witaminy z grupy B. Dzięki swoim adekwatnościom alkalizujących pomaga utrzymać równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Zawiera także sporo błonnika pokarmowego. Kaszę jaglaną można spożywać zarówno jako dodatek do obiadu, jak i bazę do przygotowania innych dań — na słodko i na słono. Należy jednak pamiętać, iż ma najwyższy indeks glikemiczny wśród wszystkich kasz, co powinno być istotną informacją dla diabetyków.
Sprawdź również: Czarne ubrania blakną? Wlej odrobinę do pralki, a znów będą jak nowe
Quinoa, czyli komosa ryżowa
Komosa ryżowa zaliczana jest do grupy pseudozbóż o wyjątkowych adekwatnościach odżywczych. Jest bogata w białko zawierające wszystkie niezbędne aminokwasy, co czyni ją pełnowartościowym źródłem tego makroskładnika. Znajdziemy w niej także dużo błonnika, magnezu, żelaza oraz witamin z grupy B. Ze względu na swoje zdrowotne adekwatności jest określana jako "złoto Inków". Jej niski indeks glikemiczny sprzyja stabilizacji cukru we krwi, a zawarte w niej antyoksydanty wspierają zdrową pracę serca oraz pozytywnie wpływają na ogólną kondycję organizmu.
Sprawdź również: Zrób napar z najzdrowszych owoców świata. Poprawia krążenie, przyspiesza metabolizm i wspomaga odchudzanie
Kasza orkiszowa
Jak sama nazwa wskazuje — jest pozyskiwana z orkiszu. Kasza orkiszowa to dobre źródło białka, błonnika, żelaza, magnezu oraz witamin z grupy B. Ma wyższą zawartość białka i błonnika niż tradycyjna pszenica, co sprawia, iż wspiera proces trawienia oraz zapewnia lepsze utrzymanie energii. Co prawda orkisz jest łatwiej przyswajalny i delikatniejszy dla układu pokarmowego, a także wspiera zdrowie serca i układu nerwowego. Należy jednak pamiętać, iż kasza orkiszowa jest jedną z tych kasz, w których spotkamy gluten. Jest to ważna informacja dla osób chorujących na celiakię.
Sprawdź również: Skończył ci się dezodorant w kulce? Nie wyrzucaj opakowania, bardzo ci się przyda
Kasza owsiana
Ostatnia na liście 5 najzdrowszych kasz jest kasza owsiana. Jest bogata w błonnik, a zwłaszcza beta-glukan, który jest odpowiedzialny za obniżanie poziomu cholesterolu we krwi, a także wspieranie zdrowej pracy serca. W kaszy owsianej znajdziemy także sporo białka, witamin z grupy B, magnezu oraz żelaza. Niski indeks glikemiczny pomaga w stabilizacji poziomu cukru. Dodatkowo regularne jej spożywanie wspiera trawienie oraz zapewnia długotrwałe uczucie sytości. Kasza owsiana jest świetnym dodatkiem do dań mięsnych oraz jarskich, a także jako baza potraw śniadaniowych.
Zobacz też:
Weź folię bąbelkową i włóż ją do lodówki. gwałtownie sobie podziękujesz
Nie wyrzucaj zwietrzałej kawy. Ten jeden składnik przywróci jej aromat
Gdzie wyrzucasz śmieci wielkogabarytowe podczas remontu? Większość osób łamie przepisy