To najlepszy tort na komunię. Goście ustawią się w kolejce po dokładkę

top.pl 3 godzin temu
Zdjęcie: /Pixel


Wielkimi krokami zbliża się sezon komunijny. Szukając więc inspiracji na samodzielnie przygotowywany tort na przyjęcie, warto wypróbować przepis, który łączy elegancję z obecnymi trendami. Podpowiadamy, jak zrobić pyszny tort dubajski, który zachwyci wszystkich gości swoim smakiem oraz wyglądem.

Tort na komunię możemy przygotować samodzielnie w domu. Dzięki temu nie tylko nieco zaoszczędzimy, ale i zagwarantujemy naszym gościom niezapomniane doznania smakowe, podając przysmak, inspirowany obecnym hitem internetu. Sprawdź, jak przygotować idealny tort dubajski.

Co potrzebujemy, aby zrobić idealny tort? Lista składników

Tort, który podajemy podczas przyjęcia z okazji komunii, najlepiej by był delikatny, ale i elegancki. Wbrew pozorom jednak nie musi on być biały lub kremowy. W tym roku warto postawić na hit ostatnich miesięcy i przygotować tort pistacjowy inspirowany dubajskimi smakołykami.

Jest to mocno czekoladowe ciasto z wyraźnym smakiem pistacji, a także chrupiącą warstwą ciasta filo lub kataifi. Do tego dochodzi pyszny krem ganache. Do zrobienia ciasta, które umieścimy w tortownicy o średnicy 20 cm, potrzebujemy:

  • 2 jajka,
  • 200 g cukru,
  • 250 ml kefiru,
  • 125 ml oleju roślinnego,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 100 g ciemnego kakao,
  • 250 ml gorącej kawy,
  • 0,5 łyżeczki soli morskiej.

Czytaj również: Co na świąteczny obiad? Może rozpływające się w ustach schabowe z przepisu siostry Anastazji?

Do przygotowania warstw, będziemy potrzebowali:

  • 100 g masła,
  • 400 g kremu pistacjowego,
  • 250 ciasta filo lub surowego kataifi.

Natomiast składniki na krem czekoladowy, to:

  • 250 ml śmietanki 30%,
  • 50 g masła,
  • 3 tabliczki gorzkiej czekolady,
  • 200 ml śmietany 18%,
  • 3 łyżki płynnego miodu,
  • 0,5 łyżeczki soli.

Do dekoracji powinniśmy przygotować posiekane pistacje, daktyle lub inne ulubione świeże albo kandyzowane owoce.

Jak przygotować pyszny tort dubajski? Wystarczy kilka kroków

Pierwszym krokiem jest nagrzanie piekarnika do 180 stopni Celsjusza. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy obręcz tortownicy, tak aby wypuścić papier na zewnątrz. Następnie do miski wrzucamy jajka, kefir, olej, cukier zwykły oraz wanilinowy. Wszystko mieszamy i dodajemy jeszcze mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oraz sól.

Dokładnie i delikatnie mieszamy składniki i stopniowo wlewamy gorącą kawę, ciągle mieszając masę. Po połączeniu produktów przelewamy masę do formy i pieczemy ją przez 40 minut. Po ostudzeniu przekrajamy ją na 4 blaty.

Kolejnym krokiem jest podsmażenie na patelni z rozpuszczonym masłem ciasta filo lub kataifi. Pamiętajmy, iż ciasto filo wymaga posiekania. Ciasto smażymy, aż będzie złote i chrupiące. Czekamy, aż ostygnie i łączymy je z kremem pistacjowym. Tak przygotowaną masą przekładamy warstwy tortu i wkładamy go do lodówki na godzinę.

W tym czasie zagotowujemy śmietankę wymieszaną z solą oraz miodem. Zdejmujemy je z ognia i dodajemy do nich pokruszoną czekoladę, mieszając, aż się rozpuści. Dodajemy także masło oraz śmietanę 18%. Odstawiamy to na co najmniej godzinę, by krem zgęstniał.

Na koniec gotowym kremem smarujemy cały tort, a wierzch dekorujemy pistacjami, owocami i innymi dowolnymi ozdobami. Wstawiamy go ponownie do lodówki i podajemy schłodzony.

Zobacz też:

Te sałatki uznano za najsmaczniejsze na świecie. Część z nich regularnie gości na polskich talerzach

​Błyskawiczna tarta, którą zrobisz z tym, co akurat masz w lodówce. Idealna do niedzielnej kawy

Tę szarlotkę zrobisz w airfryerze. Szybki, prosty i tani sposób na ostatnią chwilę

Idź do oryginalnego materiału