To najlepszy deser na lato. Matteo Brunetti pokazał przepis na pyszne truskawkowe tiramisu

g.pl 1 tydzień temu
Jakie są proste desery na lato? Dni stają się coraz cieplejsze, a o tej porze roku nic nie smakuje tak dobrze jak lekka, orzeźwiająca słodycz. jeżeli masz ochotę właśnie na taką przekąskę, to zajrzyj na profil pewnego kucharza. Niedawno opublikował przepis na doskonałe tiramisu.
Przełom maja i czerwca jest oczywiście początkiem sezonu na truskawki. Nie da się ukryć, iż to jedne z najbardziej lubianych przez Polaków owoców. Nic w tym dziwnego. Są smaczne, słodkie i stanowią doskonały dodatek do różnych dań. Można z nich przygotować ciasta, pierogi, ale też pyszne tiramisu. Przepis na ten włoski deser pokazał niedawno Matteo Brunetti.


REKLAMA


Zobacz wideo Matteo Brunetti piecze pyszne waniliowe ciasto ryżowe. "Torta degli addobbi - Torta di riso"


Jaki deser najlepiej smakuje w upały? Zrób truskawkowe tiramisu od włoskiego kucharza
Matteo Brunetti to popularny kucharz i twórca internetowy. Szerszą popularność zdobył w 2017 roku, gdy wziął udział w szóstej edycji polskiej wersji programu "MasterChef", gdzie zajął czwarte miejsce. Od tamtej pory Polacy pokochali jego przepisy, ponieważ mężczyzna nieustannie sięga do tradycyjnej kuchni włoskiej. Swoje dania regularnie publikuje w mediach społecznościowych, głównie na Instagramie. Tam też pokazał niedawno przepis na truskawkowe tiramisu. Wygląda obłędnie, a smakuje jeszcze lepiej, dlatego warto przyrządzić je, póki mamy sezon na te owoce. Przepis jest bardzo prosty.
Zobacz też: To prawdziwy smak dzieciństwa. Z tym przepisem przypomnisz sobie pyszne pierogi z truskawkami


Najszybsze tiramisu truskawkowe. Jakie składniki przygotować?
Składniki, jakich potrzebujemy do przyrządzenia truskawkowego tiramisu, to:


500 gramów truskawek,
500 gramów mascarpone,
5 jajek,
5 łyżek cukru,
łyżka cukru pudru,
cytryna,
garść liści mięty
łyżka ekstraktu waniliowego,
duże opakowanie podłużnych biszkoptów,
80 gramów limoncello (opcjonalnie)


Tiramisu truskawkowe z mascarpone. Przepis krok po kroku


Na początek dokładnie myjemy i osuszamy truskawki, a następnie odcinamy z nich szypułki.
Połowę owoców wrzucamy do miksera. Dolewamy do nich limoncello, dorzucamy garść mięty i miksujemy wszystko na gładki sos. Dodatek alkoholu jest opcjonalny - jeżeli deseru mają też skosztować dzieci, można go zastąpić zwykłą wodą.
Resztę niezblendowanych truskawek wkładamy do rondelka, dodajemy do nich cukier puder, sok z całej cytryny oraz startą skórkę tego owocu. Całość gotujemy przez kilka minut, a następnie wszystko blendujemy na gęstą, jednolitą masę. Odstawiamy do wystygnięcia.
Kolejny krok to oddzielenie żółtek od białek. Żółtka przekładamy do czystej miski, dosypujemy do nich cukier i ubijamy wszystko na aksamitną masę. Następnie dodajemy mascarpone oraz ekstrakt waniliowy i ponownie miksujemy całość aż do połączenia się składników.
Spód prostokątnego lub kwadratowego naczynia smarujemy cienką warstwą jajeczno-kremowej masy. Następnie moczymy biszkopty w sosie truskawkowym, który blendowaliśmy na samym początku, i układamy je gęsto na dnie. Ciastka powinny się dokładnie stykać brzegami, aby deser był później zwarty.
Na biszkopty nakładamy kolejną kremową warstwę, a następnie trochę truskawkowego sosu z rondelka. Później powtarzamy tę czynność - ponownie biszkopty, krem i na wierzch sos.
Deser zakrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie będzie gotowy do zjedzenia. Na koniec można go udekorować truskawkami i miętą, jeżeli nie wykorzystaliśmy wszystkich składników wcześniej.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału