To najlepsza sałatka jarzynowa. Siostra Anastazja urozmaica ją tym składnikiem. Pyszne, iż palce lizać

g.pl 1 dzień temu
Zdjęcie: Kinek00/istock


Co dodać do sałatki jarzynowej, żeby była pyszna? Potrawy wielkanocne można urozmaicać na różne sposoby. Dotyczy to nie tylko jajek czy żurku, ale też sałatki jarzynowej. Siostra Anastazja dodaje do niej składnik, który nadaje całej potrawie wyrazistszego smaku.
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, dlatego warto już zaplanować, czym w tym roku poczęstujemy swoich gości. prawdopodobnie w wielu polskich domach pojawi się sałatka jarzynowa. To danie stało się już nieodłącznym elementem świąt i trudno wyobrazić sobie bez niego spotkanie rodzinne. jeżeli szukasz receptury na sałatkę, która nigdy nie zawodzi, zajrzyj do zbiorów siostry Anastazji. W jej przepisie pojawia się pewien nietypowy składnik.


REKLAMA


Zobacz wideo Śledź pod szubą


Jakie składniki do sałatki jarzynowej? Siostra Anastazja stawia na ten dodatek
Siostra Anastazja Pustelnik to dla wielu osób inspiracja w kwestii gotowania. Jest autorką setek przepisów, które od lat publikuje w swoich książkach kucharskich. Znajdziesz w nich przepisy na różne dania obiadowe, desery i przekąski, również na słynną sałatkę jarzynową. Zakonnica przygotowuje ją głównie z tradycyjnych warzyw i majonezu, ale dodaje też jedną nietypową rzecz. Mianowicie chodzi o pieczarki konserwowe. Dzięki nim sałatka nabiera wyrazistego, lekko kwaskowatego smaku, który świetnie komponuje się z pozostałymi składnikami. Jak przygotować sałatkę jarzynową według przepisu siostry Anastazji? To bardzo proste.
Zobacz też: Zrobiłam schabowe z przepisu siostry Anastazji. Kotlety rozpływają się w ustach


Sałatka jarzynowa: przepis. Najlepsza sałatka jarzynowa siostry Anastazji
Składniki, jakich potrzebujemy do przygotowania sałatki jarzynowej, to:


6 ziemniaków,
5 marchewek,
4 ogórki kiszone,
4 jajka,
3 pietruszki,
seler,
puszka groszku konserwowego,
mały słoik pieczarek konserwowych,
5 łyżek majonezu,
sól i pieprz do smaku.


Sałatka na Wielkanoc. To najlepszy przepis na sałatkę jarzynową


Na początek należy obrać ziemniaki, marchewkę, pietruszkę oraz seler i ugotować wszystko we wrzątku aż do miękkości. Gdy będą gotowe, kroimy je w drobną kostkę i przekładamy do dużej miski.
W osobnym garnku gotujemy jajka na twardo. Dla przypomnienia: jajka wkładamy do garnka z zimną wodą, a gdy zacznie wrzeć, odliczamy 8 minut. Po tym czasie wyjmujemy jajka i zalewamy zimną wodą. Kiedy już ostygną, obieramy je ze skorupki, kroimy na drobno i wkładamy do naczynia z pokrojonymi warzywami.
Teraz zabieramy się za pozostałe składniki. Ogórki kiszone, groszek i pieczarki konserwowe znajdują się w zalewach, więc wszystkie te produkty należy odcedzić. Ogórki i pieczarki kroimy na drobno, dodajemy do pozostałych składników, a następnie dorzucamy groszek.
Do miski z pokrojonymi składnikami dodajemy majonez, doprawiamy solą, pieprzem i całość porządnie mieszamy. Tak przygotowaną sałatkę należy schować do lodówki na noc, aby smaki się przegryzły. Na drugi dzień będzie gotowa do podania.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału