Wiosenna edycja popularnego festiwalu kulinarnego RestaurantWeek dobiegła końca. Tym razem wydarzenie odbywało się pod hasłem "Born To Be Foodie". Jak pokazują liczby, wiele osób otwierało się na nowe smaki. Bycie Foodie to nie tylko zajadanie się wykwintnymi daniami, ale także umiejętność celebrowania chwil spędzonych w lokalu gastronomicznym w gronie znajomych. Atmosfera panująca w danym obiekcie była jednym z kryteriów, jakie brali pod uwagę goście. To właśnie dzięki ich opinii stworzono ranking najlepszych restauracji w kraju.
REKLAMA
Zobacz wideo Dlaczego restauracje po "Kuchennych rewolucjach" upadają? Gessler wyjaśnia
RestaurantWeek 2025. Wyróżniono najlepsze lokale gastronomiczne w kraju
W 2025 roku festiwal RestaurantWeek obchodził swoje 10-lecie. Wiosenna edycja okazała się być sporym sukcesem, ponieważ zgromadziła rekordową liczbę osób.
Tegoroczna wiosna była absolutnie rekordowa! Niemal 215 tysięcy Gości wzięło udział w naszych festiwalach, co pokazuje, iż apetyt na restauracyjne doświadczenia jest dziś większy niż kiedykolwiek
- relacjonuje współorganizatorka RestaurantWeek cytowana przez portal restaurantclub.pl. Specjalną ofertę w lokalach przygotowało ponad 400 obiektów w największych miastach (Warszawa, Łódź, Lublin, Rzeszów, Kraków, Poznań, Gdańsk, Sopot, Szczecin, Białystok, Bydgoszcz, Wrocław, Katowice, Pszczyna, Tarnowskie Góry). Na terenie Czech były to Praga, Brnie, Pilznie i Ostrawa.
Zobacz też: Wygląda jak pietruszka. Jeden kęs wystarczy, by skończyć w szpitalu
Dzięki sporemu zaangażowaniu miłośników jedzenia udało się nie tylko osiągnąć kolejny sukces festiwalowy, ale także stworzyć listę najlepszych lokali gastronomicznych w kraju. Plebiscyt Gości RestaurantWeek wiosna 2025 właśnie został ogłoszony. Obiekty były oceniane w pięciu kategoriach:
przystawka
danie główne
deser
obsługa
atmosfera
Na wyróżnienie zasłużyło aż 100 restauracji, a oto najlepsi z najlepszych.
Najlepsza restauracja w Polsce 2025. Wrocławskie lokale podbijają podium
Na arenie ogólnopolskiej na największe wyróżnienie zasłużyła wrocławska restauracja Gustaw, która zajęła pierwsze miejsce dzięki opiniom gości. Na drugiej pozycji uplasowało się Giro Krakowska 182 zlokalizowana również w stolicy Dolnego Śląska. Podium zamknęło natomiast Bellevue ze Szczecina. Jak już wspomnieliśmy, oprócz ogólnego zadowolenia klientów, zbierano również ich uwagi na temat poszczególnych aspektów towarzyszących idei festiwalu RestaurantWeek. W ten sposób udało się wyłonić:
Najlepszą przystawkę w Polsce - nagrodę zdobyła restauracja Gustaw (Wrocław)
Najlepsze danie główne w Polsce - ten przysmak zaserwowano w Bellevue (Szczecin)
Najlepszy deser w Polsce - można go skosztować w Seafood Station Restaurant & Oyster Bar (Warszawa)
Najlepsza obsługa w Polsce - po królewsku zostaniecie obsłużeni w Giro Krakowska 182 (Wrocław)
Najlepsza atmosfera w Polsce - panuje w Trzy po Trzy w Kamienicy (Białystok)
Organizatorzy festiwalu wspomnieli również o najlepszym debiucie w Polsce, którym okazała się być restauracja Gustaw we Wrocławiu, natomiast miano najpopularniejszej restauracji w Polsce powędrowało do lokalu Niewinni Czarodzieje 44 (Warszawa).
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.