Łodyga kalafiora jest nie tylko jadalna, ale i pożywna – porady eksperta na antenie RDN

rdn.pl 3 godzin temu
Zdjęcie: łodyga kalafiora


Można nazwać ich kuzynami, ale o różnym bogactwie witamin. Brokuł i kalafior pomagają nam wyglądać młodziej i poprawiają nasz wzrok. Są wartościowym źródłem m.in. witaminy B6, B2, K, E i A, a choćby wspomagają leczenie wrzodów.

Radiowy kulinarny ekspert Elżbieta Teper radzi, by przygotowując potrawy z kalafiora i brokuła, nie skreślać też łodyg.

– To, co my najczęściej jemy, to skupienie skróconych mięsistych pędów wierzchołkowych. W trakcie wzrostu, róża rozluźnia się i właśnie interesują nas tylko te końcówki, tracimy też łodygę główną, w której jest dużo składników odżywczych, bo to stamtąd te składniki dostają się do tych różyczek.

Jak dobrze w kuchni wykorzystać łodygę kalafiora czy brokuła, będzie można usłyszeć w piątkowej (31.01) audycji ‘Cztery pory gotowania’ na antenie RDN Małopolska i RDN Nowy Sącz o godz. 13.10. Wszystkie audycje znajdziesz TUTAJ.

Idź do oryginalnego materiału