​To najlepsza mąka na faworki. Nigdy więcej nie wyjdą twarde

top.pl 2 miesięcy temu
Zdjęcie: /123RF/PICSEL


Sekret udanych faworków to nie tylko odpowiedni przepis, ale także, a może choćby przede wszystkim, dobrze dobrane składniki. Jednym z nich z pewnością jest mąka. Na rynku dostępnych jest wiele jej rodzajów i nie każdy sprawdzi się w przypadku tego rodzaju słodkości. Sprawdź, który typ mąki jest najlepszy do faworków.

Faworki muszą być lekkie i chrupiące

Te dwie rzeczy są najważniejsze w przypadku przygotowywania chruścików. Żeby jednak do tego doprowadzić, trzeba przestrzegać kilku reguł, dzięki którym nie dojdzie do zjawiska tzw. picia tłuszczu. W takiej sytuacji możemy zapomnieć o tym, iż nasze karnawałowe słodkości będą lekkie i chrupiące. jeżeli chcemy tego uniknąć, powinniśmy przede wszystkim zastanowić się nad wyborem mąki. To właśnie ten składnik będzie kluczem do sukcesu naszego oraz naszych faworków, którymi zachwycimy każdego, kto ich spróbuje.

Sprawdź również: Przepis na faworki prosto z Rzymu. Wręcz rozpływają się w ustach

Który typ mąki jest najlepszy do faworków?

Najczęściej spotykane w sklepach typy mąk to tortowa (typ 450) oraz babuni (typ 650). Oprócz nich znajdziemy na półkach także mąkę włoską (typ 00), luksusową (typ 550) czy chlebową (typ 750). Jednak do faworków tylko jeden wybór jest odpowiedni — chodzi o mąkę tortową, czyli typ 450. Dzięki zastosowaniu tej mąki będziemy pewni, iż nasze ciasto, po usmażeniu, będzie lekkie i kruche, a także miało odpowiednią, czyli chrupiącą, teksturę. To wszystko dzięki temu, iż mąka typ 450 jest bardzo delikatna. Warto dodatkowo przesiać ją przed dodaniem do ciasta, by uzyskać jeszcze bardziej puszystą konsystencję.

Jeśli szukasz przepisu na najlepsze faworki, wypróbuj chrust od siostry Anastazji, który jest wyjątkowo prosty, a smakuje lepiej niż w cukierni.

Zobacz też:

Nie tylko bulion. Ta lemoniada też ma mnóstwo kolagenu na stawy i skórę

To brownie zrobisz z 2 składników. Wszyscy poproszą o dokładkę

Włosi dodają do sosu łyżkę wody z gotującego się makaronu. Sprawdź, dlaczego

Idź do oryginalnego materiału