Wołowina jest uznawana przez wielu za jedno z najbardziej szlachetnych mięs. Jej ceny w supermarketach potrafią być zawrotne, dlatego większość z nas częściej sięga po wieprzowinę lub drób. Wynika to głównie z faktu, iż proces produkcji mięsa krowiego jest znacznie dłuższy i bardziej kosztowny. jeżeli jednak myślisz, iż zwykły stek z antrykotu lub łopatki w restauracji jest drogi, to prawdopodobnie nigdy nie widziałeś ceny rarytasu, jakim jest wołowina Wagyu. Mało kto może sobie pozwolić na takie danie.
REKLAMA
Zobacz wideo Ograniczmy spożycie wołowiny. To zagrożenie dla klimatu
Ile kosztuje najdroższa wołowina na świecie? kilka osób może sobie na nią pozwolić
Japońska wołowina Wagyu to najdroższy rodzaj mięsa na świecie. W Polsce za kilogram surowego produktu zapłacimy od 700 do choćby 1200 złotych, natomiast w najlepszych restauracjach stek z tego mięsa będzie nas kosztować około 500 złotych. Trudno dziwić się tym cenom, ponieważ smak jest niepowtarzalny. Wagyu jest bardzo delikatna, subtelna i posiada wyraziste nuty umami. W przeciwieństwie do standardowej wołowiny, w tym japońskim przysmaku nie wyczujemy włókien mięśniowych, a każdy kęs będzie rozpływać się w ustach. Co sprawia, iż to mięso jest tak wyjątkowe? Sekret tkwi bowiem w specjalnym gatunku krów hodowanych z najwyższą starannością.
Zobacz też: To najstarszy parmezan na świecie. Leżakował 27 lat. "Aromat i smak były nie z tego świata"
Dlaczego Wagyu jest tak drogie? Mięso ma specjalną skalę
Słowo "Wagyu" w języku japońskim oznacza po prostu "japońską krowę". Jest to ogólna nazwa dla kilku ras mięsnego bydła hodowanego w Kraju Kwitnącej Wiśni. Jak czytamy na stronie BBC, zwierzęta te mają specjalną zdolność do wytwarzania tłuszczu śródmięśniowego, który nadaje wołowinie charakterystyczną marmurkowatość, czyli równomierne rozmieszczenie tłuszczu wewnątrz mięśnia. Właśnie to sprawia, iż mięso tych krów jest tak dobre i delikatne w smaku. Ponadto zwierzęta w hodowli są karmione specjalną mieszaniną roślin, dzięki której powoli przybierają na wadze, a tłuszcz ma więcej czasy, by odłożyć się w mięsie. Wyróżnia się cztery główne rasy:
kuroge-washu - japońska o czarnej sierści (Japanese Black),
akage-washu lub akaushi - brązowa, zwana także "czerwoną" (Japanese Brown),
tankaku-washu - "krótkoroga" (Japanese Shorthorn),
mukaku-washu - "bezroga" (Japanese Polled).
Co ciekawe, stworzono specjalną skalę, która określa jakość wołowiny, a co za tym idzie - jej cenę. Wydajność wołowiny (czyli ilość mięsa, jaką można z niej uzyskać) określa się literami A, B lub C, natomiast zawartość tłuszczu jest oceniana od 5 do 1. Oprócz tego istnieje również BMS (Beef Marbling Score) ze skalą jakości od 1 do 12. A zatem jeżeli zobaczysz w menu wołowinę z oceną A5-12, to oznacza, iż jest najlepsza i najdroższa z możliwych.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.