Wielkanoc 2025 coraz bliżej. To czas rodzinnych spotkań i przygotowywania świątecznych potraw. Jedzenie na święta jest zróżnicowane, ale nie wszystko za bardzo zdrowe. Dietetyczka zwraca uwagę, co może obciążyć nasz układ trawienny.
REKLAMA
Zobacz wideo Zwyciężczyni MasterChefa pokazała, jak robi majonez. Zdradziła swój sekret
Wielkanoc 2025 - najbardziej niezdrowe potrawy na święta. Dietetyczka ostrzega
Święta Wielkanocne kojarzą się z wieloma wyjątkowymi potrawami. Na stołach najczęściej pojawia się żurek, biała kiełbasa, wędliny, chleb, pieczona wieprzowina, sałatki i tradycyjne ciasta, takie jak mazurek i babki. Dietetyczka Dominika Hatala, twórczyni profilu Dietetyk Powszechny w rozmowie z "Faktem" podkreśliła, iż w Wielkanoc należy uważać na potrawy tłuste, smażone i ciężkie. Okazuje się, iż najbardziej niezdrowa jest biała i smażona kiełbasa z dodatkiem sosów. - Dużo nasyconych kwasów tłuszczowych i soli w jednej porcji to coś, czego nasze serce i układ trawienny nie lubią - tłumaczyła ekspertka.
Dominika Hatala zwróciła także uwagę na mazurki, szczególnie z dużą warstwą kajmaku oraz lukru. - Są oczywiście pyszne, ale potrafią dostarczyć tyle cukru i tłuszczu, co porządny obiad - podkreśliła. Jej zdaniem niezdrowe są również pasztety z dużą ilością tłuszczu oraz sałatki z dodatkiem majonezu. Hatala wyjaśniła, iż to właśnie majonez jest "prawdziwym królem wielkanocnych stołów". - (...) Tradycyjny majonez to choćby 600-700 kcal na 100 g, czyli sporo tłuszczu, który gwałtownie się sumuje. Na szczęście w sklepach znajdziemy lżejsze wersje - dodała. Oceniła, iż to prosta i dobra zmiana, a smak przez cały czas jest bardzo dobry.
Kto musi uważać na tłuste potrawy? Co warto zjeść w Wielkanoc?
Zdaniem ekspertki większą ostrożność przy wielkanocnym stole powinny zachować osoby:
z insulinoopornością lub cukrzycą - należy uważać na węglowodany proste,
z nadciśnieniem i chorobami serca - należy uważać na sól i nasycone kwasy tłuszczowe,
z dną moczanową - należy uważać na wędliny i mięso,
z refluksem i problemami żołądkowymi.
Warto jednak podkreślić, iż nie wszystkie potrawy z wielkanocnego stołu są niezdrowe. Dominika Hatala wymieniła, iż zdecydowanie warto sięgać po jajka (źródło białka), żurek (najlepiej na zakwasie) oraz chrzan, który ma działanie przeciwzapalne.
Wielkanoc 2025 - jakie potrawy można zamrozić po świętach?
Niestety podczas świąt wielkanocnych nie zawsze uda nam się wszystko zjeść. Żeby nie marnować jedzenia, warto pomyśleć o zamrożeniu niektórych potraw. Zamrozić można na przykład żurek, sernik, bigos, makowiec i babkę wielkanocną. Potrawy mogą być zamrożone przez maksymalnie trzy miesiące. Zupy bez dodatku ziemniaków można zamrozić i spożyć w czasie dwóch miesięcy. Mrozić można też mięso i gotowe wędliny.