To dlatego zamiast chrupiących małosolnych, wychodzą miękiszony. Wszystkiemu winna... woda

kobieta.gazeta.pl 2 dni temu
Idealne ogórki małosolne powinny być jędrne, chrupiące i delikatnie kwaśne. Czasem jednak może się zdarzyć, iż ich skóra zrobi się miękka a miąższ gumowaty. Jak temu zaradzić?
Ogórki małosolne wychodzą miękkie z kilku powodów. Częstą przyczyną jest zbyt wysoka temperatura kiszenia. Najlepiej przechowywać je w pomieszczeniu, gdzie panuje od 18 do 22°C. Warto także pamiętać, iż użycie soli jodowanej lub morskiej zaburza fermentację. Idealnym wyborem będzie kamienna niejodowana, czyli popularna sól do przetworów.


REKLAMA


Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]


Dlaczego ogórki małosolne wychodzą miękkie? To podstawowy błąd, który popełnia wiele osób
Kluczem do idealnych ogórków małosolnych jest... woda. Wiele osób korzysta z wody kranowej, która zawiera spore ilości chloru, a ten związek hamuje fermentację i sprawia, iż ogórki miękną, zamiast pozostać chrupkie. Na szczęście jest na to sposób. Wystarczy, iż wcześniej zagotujesz wodę i odstawisz ją do przestudzenia. jeżeli jednak kranówka zabiera dużo chloru, do przygotowania ogórków, najlepiej skorzystać z wody butelkowanej.


Jak zrobić ogórki małosolne? Wyjdą smaczne jak u babci
Ogórki z tego przepisu wychodzą pyszne i chrupiące jak u babci. Do ich przyrządzenia potrzebujesz:


1,5 kg ogórków gruntowych,
solankę przygotowaną w proporcji dwa litry wody na dwie łyżki soli,
pięć ząbków czosnku,
sześć centymetrów korzenia chrzanu,
dwie gałązki kopru,
dwa listki laurowe.


ogórki małosolne (zdj. ilustracyjne) Liudmila Chernetska/istock


Doskonale smakują samodzielnie, ale można z nich zrobić pyszną surówkę, pokroić na kanapkę lub podać do obiadu.


Umyj ogórki i przełóż do miski, zalej zimną wodą i namocz przez 30 minut. W tym czasie przygotuj solankę - wodę i sól zagotuj, a potem odstaw do ostygnięcia. Powinna być letnia, kiedy zalejesz nią ogórki.
Na dnie beczki połóż obrany i rozgnieciony czosnek, chrzan, listki laurowe. Odetnij końcówki ogórków i zrób podłużne nacięcie 2 cm od końca ogórka.
Włóż ogórki do beczki, zalej solanką i na wierzch połóż gałązki kopru. Przykryj gazą i odstaw. Po dwóch dniach powinny być gotowe do jedzenia.


Jaki ogórki są najlepsze? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału