Chcesz zrobić przekładane ciasto? Cofnij się do czasów PRL-u i przygotuj zapomnianego ambasadora. Przepis wymaga trochę pracy, jednak ten wypiek nie jest trudny w wykonaniu. Być może masz już recepturę w swoim starym zeszycie. jeżeli jednak nie, to już spieszymy z pomocą.
Ciasto ambasador - składniki na biszkopt i krem
Ciasto ambasador idealnie sprawdzi się na urodziny, imieniny, święta czy inne ważne uroczystości. Można też zaserwować je do niedzielnej kawy. Powstało wiele wersji tego wypieku np. taki z galaretką, jednak prezentujemy tradycyjny przepis. Zacznijmy od składników - jakich produktów potrzebujemy?
Składniki na biszkopt:
- 10 jajek;
- 10 łyżek mąki pszennej;
- 12 łyżek cukru;
- 4 łyżki kakao;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki na krem:
- 2 kostki masła;
- 2 opakowania budyniów waniliowych;
- 2 opakowania cukru waniliowego;
- 3 szklanki mleka;
- 1 szklanka cukru pudru;
- 12 połówek brzoskwiń z syropu.
Przepis na ciasto ambasador
Żeby zrobić ciasto ambasador, na początek przygotowujemy biszkopt. W tym celu oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je z cukrem do momentu, aż powstanie puszysta masa. Następnie stopniowo dodajemy żółtka, nie przestając ubijać masy. W kolejnym kroku przesiewamy do niej kakao z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. Na koniec przelewamy ją do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza przez 40-50 minut. Po tym czasie wyjmujemy go i odstawiamy do przestudzenia.
Później przystępujemy do robienia kremu. Rozpuszczamy proszek budyniowy w 1 szklance mleka, natomiast resztę zagotowujemy. Potem dodajemy do zagotowanego mleka budyń oraz cukier waniliowy i całość gotujemy do momentu zgęstnienia masy.
Następnie rozcieramy masło z cukrem pudrem na puch i dodajemy do niego przestudzoną masę budyniową. Odkładamy z niej 1/3 i dorzucamy do większej części pokrojone w kostkę brzoskwinie.
Biszkopt przekrawamy tak, żeby powstały 3 warstwy i przekładamy je większą częścią masy, a na wierzchu ciasta ambasador rozprowadzamy pozostały krem bez brzoskwiń. Na koniec dekorujemy wypiek orzechami. Tak przygotowany deser wstawiamy do lodówki na 3 godziny, a najlepiej na całą noc, aby stężał.
Zobacz też:
Pączki lepsze niż w cukierni. Z tego przepisu wychodzą obłędnie miękkie i puszyste
Była hitem na stołach PRL-u. Według dietetyków to jedno z najzdrowszych dań polskiej kuchni
Tak zrobisz szybkie i zdrowe śniadania. Wejdź w nowy rok ze świeżą energią