Przygotowanie ciasta nie zawsze musi być pracochłonne i wymagać uruchomienia piekarnika. Czasem wystarczy kilkanaście minut w kuchni, aby cieszyć się pysznym deserem. Przedstawiamy przepis na ciasto bez pieczenia, które jest tak bezproblemowe do przyrządzenia, iż nazwano je ciastem "leniwej synowej".
Niespodziewani goście? Zrób ten szybki i prosty deser
Nazwa deseru, czyli ciasto "leniwej synowej" już sama za siebie mówi o tym, iż jest on bardzo prosty i szybki do wykonania. Ten smakowity deser wykonamy w zaledwie kilkanaście minut, dzięki czemu jest świetnym rozwiązaniem, gdy u naszego progu stają niezapowiedziani goście. Co więcej, zrobimy je bez uruchamiania piekarnika.
Kolejną zaletą tego szybkiego i równocześnie pysznego ciasta jest to, iż przygotujemy je z zaledwie kilku podstawowych składników, które bez problemu kupimy w każdym sklepie. Do zrobienia tego deseru potrzebujemy jednego dużego opakowania herbatników i jednej puszki mleka skondensowanego słodzonego, która będzie miała około 400 g.
Oprócz tego musimy wyposażyć się w 250 g serka mascarpone, 250 ml śmietany kremówki 30 proc. oraz 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej. Potrzebować będziemy również orzechów laskowych albo prażonych migdałów.
Czytaj również: To najlepsza zupa na odchudzanie. Możesz jeść do woli, a kilogramy polecą w dół
Jak przygotować smaczne ciasto bez pieczenia? Wystarczy kilkanaście minut w kuchni
Posiadając już wszystkie niezbędne składniki, możemy przejść do wykonywania ciasta "leniwej synowej". Pierwsze, o co musimy zadbać, to, by śmietanka, której będziemy używać w przepisie, była odpowiednio schłodzona. W przeciwnym razie nie uda nam się, jej ubić na sztywno. Oprócz tego naszykujmy sobie wcześnie blaszkę o wymiarach 26 × 26 cm lub 24 × 24 cm.
Kolejnym krokiem jest roztopienie w kąpieli wodnej czekolady. Następnie ubijamy śmietanę kremówkę na sztywno. Dodajemy do niej serek mascarpone oraz mleko skondensowane. Całość delikatnie mieszamy i dokładamy do tego roztopioną czekoladę, ponownie mieszając.
W następnej kolejności układamy na dnie formy herbatniki i rozprowadzamy na nich warstwę kremu. Wierzch posypujemy orzechami lub migdałami. Powtarzamy układanie herbatników i kremu, aż wyczerpią się nam składniki. Chcąc urozmaicić ten smaczny deser, możemy dodać również powidła śliwkowe i dżem porzeczkowy na jednej z warstw herbatników. Świetnie wpłynie to na smak, wprowadzając lekko kwaskowaty akcent, który zbalansuje słodycz ciasta. Deser warto wstawić do lodówki na kilka godzin, aby mógł stężeć.
Zobacz też:
Najlepsze ciasto na Andrzejki. Goście będą prosić o dokładkę
Klasyczne danie z PRL-u, które dziś mało kto robi. Jest tanie, smaczne i zdrowe
Te potrawy wigilijne możesz przygotować na długo przed świętami. Nie musisz choćby czekać do grudnia