"To był MasterChef na skale województwa opolskiego". Uczniowie rywalizowali w konkursie kulinarno-kelnerskim w Zespole Szkół nr 1

kk24.pl 6 dni temu
Do tej pory Zespół Szkół nr 1 organizował sześć edycji konkursu, ale dotyczyły one jedynie dekoracji stołu i odbywały się w hotelu Solidaris.- W tym roku postanowiliśmy pójść krok dalej. Chcemy pokazać, iż nasza młodzież nie tylko pięknie nakrywa stół, ale także potrafi przygotować potrawy na naprawdę wysokim poziomie. To był taki MasterChef na skale województwa opolskiego.– mówi z uśmiechem Ewelina Kowaś, dyrektor Zespołu Szkół nr 1 w Kędzierzynie-Koźlu.W konkursie udział wzięli uczniowie szkół kształcących w zawodach gastronomicznych i cukierniczych z całego województwa. Na miejscu unosiły się zapachy domowych klusek, pieczeni, aromatycznych sosów, ale nie brakowało też kulinarnych eksperymentów z nutką nowoczesności.– Dla mnie ważna jest technika wykonania i każdy detal. Lubię, gdy danie opiera się na tradycji, ale jednocześnie wnosi coś świeżego – przyznał Michał Bryłka, szef kuchni bistro „Czarno na Białym” i jeden z jurorów.Również Dawid Herich, szef kuchni z hotelu Court Welness & SPA w Kędzierzynie-Koźlu, zwrócił uwagę na interesujące połączenia kultur i stylów. – Przepisy naszych babć, ale pokazane w nowoczesnej formie – to mnie urzeka. Jedna z uczestniczek pochodzi ze Wschodu, więc to będzie piękne połączenie tradycji – powiedział z uznaniem.W kategorii kelnerskiej uczniowie zaprezentowali nie tylko eleganckie nakrycia stołów, ale również świąteczne dekoracje wykonane własnoręcznie. Oceniano estetykę, pomysłowość i funkcjonalność przygotowanych aranżacji.– Nie tylko porcelana, sztućce i zastawa – liczyła się też dekoracja i spójność całego przekazu. Młodzież pokazała niesamowitą kreatywność – przyznał Artur Salamon, kierownik restauracji Solidaris.Podczas wydarzenia obecni byli także przedstawiciele władz powiatowych.– Każda inicjatywa, która wspiera rozwój młodych ludzi, jest dla nas priorytetem. W tym konkursie nie tylko rozwijają swoje pasje i umiejętności, ale też przypominają o wartościach, o których w codziennym biegu często zapominamy. Wspólny stół, rozmowa, wzajemne wsparcie – to właśnie jest sens takich spotkań. – mówi Józef Gisman, wicestarosta powiatu kędzierzyńsko-kozielskiego. Wielkanocny konkurs w Zespole Szkół nr 1 z pewnością wpisze się na stałe w kalendarz lokalnych wydarzeń. Jak zapowiedziała dyrektor szkoły, w przyszłym roku będzie kolejny konkurs. Bez wątpienia młodzi uczestnicy już dziś udowodnili, iż są gotowi nie tylko pielęgnować tradycje, ale i twórczo je rozwijać.
Idź do oryginalnego materiału