To bez dwóch zdań najlepsze mięso na żurek. Zaskocz swoich gości podczas świąt Wielkiej Nocy

g.pl 9 godzin temu
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc już za chwilę będziemy przygotowywać świąteczne dania. Na naszym stole nie może zabraknąć tradycyjnego żurku. Jak jednak przygotować tę potrawę, by zachwycała smakiem i aromatem? Okazuje się, iż ogromnie istotny jest rodzaj mięsa, które dodajemy do zupy.
Zastanawiasz się, na jakim mięsie najlepiej będzie ugotować żurek? Wcale nie musi być to tylko i wyłącznie wywar z białej kiełbasy. Są również inne wędliny, które nadadzą mu niezwykłego aromatu i smaku, o którym goście jeszcze długo nie zapomną. Poznaj te zasady przyrządzania zupy idealnej. Możesz dodać do niej również parę innych nieoczywistych składników.


REKLAMA


Zobacz wideo Urbańska takiej Wielkanocy jeszcze nie miała. "Dwa lata się zbieraliśmy"


Jak ugotować dobry żurek? Dodaj do niego to konkretne mięso. Goście będą zachwyceni smakiem
Żurek, nazywany również niekiedy białym barszczem to tradycyjna zupa kuchni polskiej, przyrządzana na zakwasie z chleba lub mąki. Charakteryzuje ją specyficzny, lekko kwaśny smak oraz dodatki w postaci jajek, ziemniaków i mięsa. Tradycyjnie żurek podajemy Wielkanoc, dlatego i w tym roku nie może go zabraknąć na świątecznym stole. Pytanie jednak, jakie mięso wybrać jako bazę. Niektórzy stawiają na białą kiełbasę, ale jest znacznie lepsze rozwiązanie. Barszcz biały nabierze wyjątkowego, lekko dymnego aromatu, gdy ugotujemy go na wędzonych żeberkach. Są one intensywne w smaku, ale doskonale współgrają z majerankiem i kwaśnymi nutami. Dodatkowo są dosyć tłuste, dlatego zupa staje się bardziej syta i konkretna. Możemy oczywiście dodać żeberka do żurku, który gotujemy z białą kiełbasą. Co więcej, jeżeli lubimy mięso, sprawdzi się również dodatek zwykłej kiełbasy oraz krojonego w drobną kostkę boczku. Taka zupa to wręcz spełnienie marzeń, jeżeli chodzi o bogactwo smaku. Oczywiście nie jest to typowo mięsne danie, dlatego nie możemy zapomnieć o innych dodatkach.


Dobry zakwas na żurek to połowa sukcesu. Zobacz, co jeszcze możesz dodać do tej zupy
Żurek możemy zrobić na gotowym zakwasie, lub przyrządzając go samemu z mąki żytniej razowej. Ważne jednak, by zarezerwować sobie na to kilka dni przed gotowaniem zupy, by zdążył nabrać pełnego, wyrazistego smaku. Poza nim nie możemy zapominać o przyprawach. Najlepiej sprawdzą się majeranek, czosnek, ziele angielskie oraz liść laurowy. Niektórzy lubią również dodawać kminek, ale ze względu na jego intensywność, powinniśmy raczej uważać. jeżeli lubisz suszone grzyby leśne, je również możesz dodać do zupy. Co zaskakujące, dodatek kilku namoczonych grzybów nie tylko przyciemni kolor wywaru, ale również nada mu charakterystycznego posmaku, idealnie zgrywającego się z wędzonymi żeberkami. Na koniec najważniejszy, wielkanocny element, czyli jajka. Zawsze podajemy je przekrojone na pół, by wygodniej było nam spożywać danie.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału