Polskie pierogi polecą na Międzynarodową Stację Kosmiczną razem z astronautą Sławoszem Uznańskim-Wiśniewskim. Pierogi przygotowane w Kielcach przeszły już weryfikację przeprowadzoną przez NASA, a proces ich przygotowania wsparła Europejska Agencja Kosmiczna. Wybór padł na pierogi z kapustą i grzybami.
Żeby astronauci mogli dokonać pierwszej degustacji polskich specjałów w kosmosie, danie musiało zostać zliofilizowane – tłumaczy Laura Godek z kieleckiej firmy „Lyofood”, która odpowiadała za przygotowanie „kosmicznych pierogów”:
– Liofilizacja pierogów to jest innowacyjna rzecz, chyba nikt do tej pory pierogów nie zliofilizował, a tym bardziej nie wysłał ich w kosmos. Liofilizacja to taki proces, który pozwala na całkowite wysuszenie żywności w próżni, więc lód musi zamienić się w parę wodną – przybliża.
Na orbicie astronauci będą musieli zalać pierogi ciepłą wodą. Żeby nie mieli problemów z wodą po pierogach, zostaną one przygotowane w bulionie i w opakowaniu z adapterem do wody – dodaje Laura Godek.
– Innowacyjnie zrobiliśmy recepturę na pierogi w rosole. W paczce mamy pierogi, widać grzybki, proszek, który jest naszym bulionem. Paczka ma taki specjalny adapter. Przez niego woda jest wtłaczana na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej. Jak już pierogi się uwodnią, to do tego adaptera astronauta włoży specjalną słomkę, przez którą wypije ten bulion – wyjaśnia.
Za całość wyżywienia astronautów na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej odpowiadają agencje kosmiczne. Polskie dania będą jedynie urozmaiceniem w codziennej diecie astronautów. Sławosz Uznański-Wiśniewski, będący w składzie czteroosobowej załogi astronautów misji Axiom 4, przez dwa tygodnie przeprowadzi kilkanaście eksperymentów technologiczno-naukowych zaproponowanych przez polskie firmy i instytucje. Misja wystartuje najwcześniej na początku kwietnia.