Wiele osób przyrządza placki ziemniaczane z mąką i nie wyobraża sobie, by mogło być inaczej. Wydawać by się mogło, iż bez tego składnika nasza masa będzie się rozpadała. Jednak nic bardziej mylnego. Sprawdź, jak zrobić takie placki i dlaczego warto zastąpić nimi tradycyjną recepturę, zawierającą mąkę.
Placki ziemniaczane bez mąki - dlaczego warto je robić? Smakują obłędnie
Zazwyczaj przepisy na placki ziemniaczane zawierają mąkę oraz jajka, czyli składniki, które mają spajać masę ziemniaczaną. Zamiast tego jednak potrafią one dodać daniu ciężkości, równocześnie przytłaczając swoim smakiem i zmniejszając wyczuwalność aromatu. W dodatku sprawiają, iż podczas smażenia placki chłoną więcej tłuszczu.
Okazuje się jednak, iż wcale nie musimy używać tych produktów, aby zrobić dobre placki ziemniaczane. Wynika to z tego, iż ziemniaki same w sobie mogą być spoiwem, które utrzyma naszą masę w odpowiedniej konsystencji. Musimy jednak wybrać odpowiednie egzemplarze. Najlepiej postawić na odmiany żółte, obfitujące w skrobię i mniej wodniste.
Czytaj również: To idealna zupa na jesień. Jest tak syta, iż zastąpi dwa dania
Dzięki temu skrobia uwalniająca się z nich zagęści masę i utrwali ją na patelni. Musimy jednak pamiętać, aby ziemniaki ścierać na drobnych oczkach, a nie je blendować, ponieważ to tarcie rozbija strukturę ziemniaków, uwalniając skrobię.
Nie zapominajmy także, aby po starciu delikatnie odsączyć ziemniaki, ale nie pozbywać się całego płynu, ponieważ to z niego wytrąca się skrobia. Oprócz tego dobrym pomysłem będzie dodanie startej cebuli, która podkreśli smak i dodatkowo wiąże wodę. Warto także użyć gęstej śmietany, aby placki miały bardziej kremową konsystencję i nie ciemniały.
Jak zrobić idealne placki ziemniaczane, nie używając jajek i mąki? Ten przepis jest niezawodny
Przygotowanie placków ziemniaczanych bez mąki i jajek jest niezwykle proste. Co więcej, nie potrzebujemy dużej ilości produktów, aby je przyrządzić. Do zrobienia ich, musimy wyposażyć się w następujące składniki:
- 700 g żółtych ziemniaków,
- 1 łyżka gęstej śmietany,
- 1 mała cebula,
- olej do smażenia,
- sól,
- pieprz.
Pierwszym krokiem jest obranie ziemniaków i starcie ich na drobnej tarce. Następnie odsączamy z nich płyn, pamiętając, by nieco go pozostawić ze względu na skrobię. Dodajemy do ziemniaków startą cebulę, śmietanę i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy.
Na patelnię wlewamy olej. Pamiętajmy, iż tłuszcz musi być dobrze rozgrzany, dzięki czemu powierzchnia placków będzie się gwałtownie ścinała i nie wchłonie dużych ilości oleju. Nakładamy masę ziemniaczaną, tworząc cienką warstwę.
Unikajmy przyrządzania grubych placków, ponieważ mogą się one źle usmażyć, a także nie będą tak złociste i chrupiące. Porcje smażymy na średnim ogniu. Po przewróceniu placków na drugą stronę przykrywamy na chwilę patelnię, a następnie odsłaniamy ją, by jeszcze nieco przyrumienić placki. Podajemy je od razu po usmażeniu, kiedy są jeszcze chrupiące.
Zobacz też:
W PRL-u była na stole na każdej imprezie. Zrób na andrzejki, a zachwycisz gości
Babcia zawsze wrzucała do barszczu. Ten dodatek jest lepszy niż jajko czy ziemniaki
Wystarczy łyżeczka dziennie. Oponka na brzuchu zacznie znikać w oczach






![Ten trik uratuje ci sernik aż do Trzech Króli. Mało kto o nim wie [PORADNIK]](https://warszawawpigulce.pl/wp-content/uploads/2024/07/Ciasto.jpg)







