Ten skład zaskoczył choćby dietetyka. W tym "pasztecie" mięsa jest jak na lekarstwo

kobieta.gazeta.pl 23 godzin temu
Popularny pasztet z puszki ma więcej wspólnego z wodą i tłuszczem niż z mięsem. Ekspert nie pozostawia złudzeń, ale na szczęście mamy na to domowy sposób.
Kanapka z pasztetem to klasyka biwaków, pikników i szybkich kolacji. Ale czy na pewno wiemy, co kryje się w jej środku? Dietetyk Michał Wrzosek rozłożył popularne pasztety na czynniki pierwsze – dosłownie. Efekt? Wiele osób już nigdy nie sięgnie po gotowy wyrób ze sklepu. Na szczęście jest też dobra wiadomość: zdrowy pasztet można zrobić samodzielnie i to bez większego wysiłku.


REKLAMA


Zobacz wideo Czy na weselach wciąż króluje rosół? "Dla cudzoziemców rosół jest absurdem"


Z czego zrobiony jest pasztet? Wrzosek nie pozostawił nam złudzeń
Michał Wrzosek zamieścił na Instagramie film, w którym bierze pod lupę składy dwóch popularnych pasztetów. Może wszystkich zaskoczyć fakt, iż w pierwszym podstawowym składnikiem jest woda. Dalej pozostało ciekawiej, ponieważ zawartość mięsa w opakowaniu wynosi zaledwie 17 proc. W dodatku jest to mięso oddzielone mechanicznie, więc znajdują się w nim np. chrząstki, ścięgna czy skóra zwierzęcia. Kolejny składnik to tłuszcz, stanowiący nośnik smaku, oraz na samym końcu przyprawy.


Dietetyk porównał też drugi z "mięsnych" wyrobów ze składem karmy dla psa. Co się okazało? W puszce dla pupila znajdziemy zdecydowanie więcej mięsa niż w pasztecie. Internauci zareagowali, a w komentarzach pod filmem możemy przeczytać:
Jaki wniosek? Że lepiej posmarować kanapkę karmą dla psa.
Niech pierwszy rzuci kamieniem ten, który nie jadł tego w dzieciństwie, zwłaszcza pomidorowej wersji.
Dalej to się sprzedaje i ludzie to kupują. Dziwne, ze nie ma żadnych regulacji, żeby takiego czegoś nie sprzedawać.


Jak zrobić prosty pasztet domowy? Więcej nie kupisz gotowca w sklepie
jeżeli uwielbiasz pasztet i ciężko ci z niego zrezygnować, postaw na jego zdrową, domową wersję. Odpowiedni dobór warzyw i mięsa sprawi, iż posmakuje całej rodzinie i każdy będzie prosić o dokładkę. Aby przygotować rozpływający się ustach pasztet drobiowy, będziesz potrzebować:


200 g wątróbki drobiowej,
400 g mięsa z rosołu,
2 marchewki i 2 pietruszki z rosołu,
jajko,
2 cebule,
250 ml bulionu,
1 bułka,
2 ząbki czosnku,
3 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, pieprz, sól, majeranek, gałka muszkatołowa,
tłuszcz do smarowania foremki i bułka tarta do jej obsypania.


PORADA! Podczas wyrabiania masy możesz poeksperymentować z przyprawami i dodać np. paprykę ostrą czy curry, które nadadzą mięsu wyrazistości. jeżeli lubisz owocowe smaki, dodaj suszoną żurawinę lub wędzoną śliwkę. Ogranicza cię tylko twój smak i wyobraźnia.


Pasztet drobiowyFot. CCat82/iStock


Wątróbkę ugotuj do miękkości w odrobinie wody z liściem laurowym i zielem angielskim. Do miseczki wlej bulion i namocz w nim bułkę na 5 minut. Następnie zmiel dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa: wątróbkę, obranego kurczaka, cebulę, odciśniętą z bulionu bułkę i warzywa z rosołu. Do masy wbij jajko, przypraw i dokładnie wymieszaj. Foremkę w rozmiarze 21 x 11 wysmaruj np. masłem i posyp bułką tartą. Przełóż do niej pasztet, posyp jego wierzch odrobiną bułki i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę. jeżeli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.
Idź do oryginalnego materiału