Ten piernik ma idealną wilgotność. Wszyscy proszą o przepis, a jest banalnie prosty

top.pl 1 dzień temu
Zdjęcie: /123RF/Picsel, 123RF/Picsel /Pixel


Na świątecznym stole musi znaleźć się wilgotny, miękki, pięknie pachnący piernik z polewą czekoladową. Nie martw się, jeżeli nie zdążyłeś z ciastem długodojrzewającym. Przedstawiamy prosty przepis na szybki piernik, który można zrobić na ostatnią chwilę. Będzie dobry do zjedzenia już w ten sam dzień.

Nie każdy ma czas i chęci, żeby z wyprzedzeniem robić piernik długodojrzewający. Specjalnie dla nich wynaleźliśmy przepis na szybkie ciasto, które wcale nie odstaje smakiem od tego tradycyjnego. Możesz zrobić je w tradycyjnej wersji lub w takiej "na bogato".

Przepis na szybki piernik w wersji tradycyjnej

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej;
  • 3/4 szklanki cukru;
  • 2 jajka;
  • 200 g maślanki;
  • 80 ml oleju;
  • 3 łyżki płynnego miodu;
  • 4 łyżki kakao;
  • 1 łyżka przyprawy do piernika;
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej.

Składniki na polewę czekoladową:

  • 100 g tabliczki mlecznej czekolady;
  • 2 łyżki masła.

Przygotowanie:

Żeby zrobić szybki piernik w wersji tradycyjnej, na początek wymieszaj w misce suche składniki, tj. mąka, cukier, kakao, soda oczyszczona i przyprawa do piernika. W drugim naczyniu umieść mokre składniki, czyli jajka, maślankę, olej, miód.

W kolejnym kroku wlej mokre składniki do tych suchych i całość wymieszaj szpatułką. Powstałe ciasto przelej do foremki uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Piernik piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 45 minut, do suchego patyczka.

Gdy ostygnie, to oblej go polewą czekoladową. Zrobisz ją, rozpuszczając mleczną czekoladę z masłem. Zacznie tężeć już po kilku minutach - po tym czasie wypiek będzie gotowy do podania.

Co można dodać do szybkiego piernika? Wersja "na bogato"

Szybki piernik w wersji na "bogato" warto przełożyć powidłami śliwkowymi. W sklepie znajdziesz również takie z dodatkiem czekolady, które podbiją jego czekoladowy smak. Wystarczy, iż po upieczeniu i ostudzeniu przekroisz ciasto na pół i wypełnisz je owocowym nadzieniem.

Gdy oblejesz ten wypiek polewą czekoladową, to wtedy możesz dodatkowo go udekorować. Wystarczy obsypać piernik orzechami, migdałami, żurawiną czy rodzynkami. W wersji świątecznej będzie wyglądał wspaniale z gwiazdkami cukrowymi i kandyzowaną, drobno posiekaną skórką pomarańczy.

Zobacz też:

"Śledzie proboszcza" to co roku świąteczny hit w moim domu. Każdy prosi o dokładkę

W tej mące nie panieruj ryby. Pije tłuszcz jak szalona

Taką zupę grzybową robi Makłowicz. Spróbowałam i nie ma sobie równych

Idź do oryginalnego materiału