Ten owoc warto włączyć do diety. Polacy wciąż omijają go w sklepach

radiopogoda.pl 1 tydzień temu

Kantalupa to jedna z odmian melona cukrowego, która cieszy się coraz większą popularnością. Charakteryzuje się słodkim smakiem i aromatem, a także licznymi adekwatnościami zdrowotnymi. Dlaczego warto włączyć ten owoc do swojej diety? Lista korzyści jest bardzo długa.

Rozwiąż quiz o symbolach różnych krajów. Jesteś mistrzem, jeżeli zgarniesz 100 proc. punktów! Dalszą część artykułu znajdziesz pod quizem…

Pytanie 1 z 20
W jakim kraju zjemy taki wypiek?
Belgia
Francja
Hiszpania
Następne pytanie

Co skrywa w sobie kantalupa? Dobroczynne adekwatności i korzyści dla zdrowia

Kantalupa należy do rodziny dyniowatych. Łatwo rozpoznać ją po kulistym kształcie oraz podłużnie żebrowanej, niekiedy pokrytej wyrostkami i guzkami skórce, która ma kolor zielony. W środku owoc jest natomiast pomarańczowy, a jego miąższ ma soczysty i aromatyczny zapach. Co ciekawe, swoją nazwę kantalupa zawdzięcza położonemu nieopodal Rzymu zamkowi, znanemu właśnie jako Cantalupo. To w tamtych okolicach po raz pierwszy rozpoczęto uprawę tej odmiany melona.

Jeśli chodzi o adekwatności odżywcze, kantalupa jest przede wszystkim bogata w beta-karoten, który korzystnie wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu, a w efekcie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca. Ponadto owoc jest również doskonałym źródłem witamin, a w szczególności witaminy C, która pozwala wzmacniać odporność i chronić organizm przed szybkim starzeniem.

W kantalupie znajdziemy także wiele prozdrowotnych minerałów. Zawarty w niej potas pomaga regulować ciśnienie krwi i przyśpiesza przemianę materii, natomiast błonnik poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom.

Zobacz także: Zastąpią słodycze, pomogą sercu i jelitom. Jedz kilka dziennie, nie pożałujesz

Gdzie kupić kantalupę? Najlepiej szukać jej w supermarketach lub na targowiskach. Przed zakupem warto jednak zwrócić uwagę na świeżość owocu – nadająca się do spożycia kantalupa powinna delikatnie pachnieć, a także być odpowiednio ciężka w stosunku do swoich rozmiarów. Jak ją jeść? Podobnie jak w przypadku arbuza – wystarczy, iż przetniemy melona na pół i wydrążymy z niego nasiona. Kantalupa świetnie sprawdzi się zarówno jako dodatek do sałatek, jogurtów, sorbetów i koktajli, jak i jako samodzielna przekąska.

Idź do oryginalnego materiału