Ostatnio dubajska czekolada stała się prawdziwym viralem za sprawą obłędnego smaku i ciekawej tekstury. Oczywiście nie skończyło się tylko na tej słodkości. Zaczęto produkować dubajskie czekoladki, pączki i ciasta. Mało kto jednak słyszał o mazurku w tej wersji. Czas na Święta Wielkanocne w nowoczesnej odsłonie kulinarnej.
Składniki na dubajski mazurek
Spód dubajskiego mazurka jest taki sam jak w przypadku tego tradycyjnego. Musimy więc zrobić kruche ciasto. Najważniejszy element to nadzienie w wersji dubajskiej. Nie może również zabraknąć polewy z białej czekolady i dekoracji w postaci pistacji czy malin.
Składniki na kruche ciasto:
- 1 szklanka mąki;
- 80 g masła;
- 1 łyżeczka śmietany 30 proc.;
- 1/4 szklanki cukru;
- 1 żółtko.
Składniki na nadzienie:
- 1/3 ciasta filo;
- 4 łyżeczki pasty pistacjowej;
- 1 łyżeczka masła.
Składniki na polewę:
- 1 roztopiona biała czekolada;
- garść posiekanych pistacji i pokrojonych malin.
Przepis na dubajski mazurek
Na początek mieszamy składniki na kruche ciasto i zagniatamy je na jednolitą masę, którą następnie wstawiamy do lodówki na godzinę.
W kolejnym kroku robimy nadzienie: na maśle podsmażamy ciasto filo do momentu zarumienienia i mieszamy je z kremem pistacjowym. Potem odstawiamy chrupiącą warstwę do ostygnięcia.
Kruche ciasto rozwałkowujemy, układamy na blaszce i nakłuwamy spód widelcem. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 20 minut - musi mieć złoty kolor.
Gdy ciasto lekko przestygnie, to równomiernie wykładamy na nie nadzienie. Następnie polewamy wypiek białą czekoladą i wstawiamy do lodówki, aby wszystko stężało. Przed podaniem obsypujemy dubajskiego mazurka pistacjami i malinami, przełamującymi słodycz.
Przepis na to ciasto wielkanocne pochodzi z TikToka użytkowniczki o pseudonimie "Leniwe Buły".
Zobacz też:
Nie tylko sałatka jarzynowa i żurek. To świąteczne danie zniknie z talerzy znacznie szybciej
Co na świąteczny obiad? Może rozpływające się w ustach schabowe z przepisu siostry Anastazji?
Tego mazurka zrobisz na ostatnią chwilę. choćby nie musisz rozgrzewać piekarnika