Składniki na ketchup bez pomidorów
Do przygotowania około czterech słoiczków ketchupu bez pomidorów będą ci potrzebne:
- 2 większe cebule,
- 200 ml octu jabłkowego,
- 4-5 ząbków czosnku,
- 5 średnich cukinii,
- 500 g koncentratu pomidorowego,
- pół szklanki cukru,
- mielona słodka papryka,
- sól, pieprz
Najlepiej przygotowywać ketchup bez pomidorów w okolicach sierpnia, gdy polska cukinia pojawia się na ryneczkach. Jest ona najzdrowsza i najsmaczniejsza, a także najtańsza.
Sprawdź również: To jeden z najzdrowszych owoców świata. Rośnie w Polsce, a mało kto o nim wie
Ketchup bez pomidorów — sposób przygotowania
Cukinię dokładnie umyj, osusz i obierz ze skórki. Możesz także usunąć gniazda nasienne. Następnie zetrzyj na tarce i posól, by puściła wodę. Obierz cebulę i czosnek. Cebulę pokrój w małą kostkę, a czosnek posiekaj lub przepuść przez praskę. Cukinię zagotuj na małym ogniu i odparuj z niej wodę. Dodaj cebulę i czosnek i całość dalej duś.
Sprawdź również: Zapomnij o wyrabianiu ciasta drożdżowego. Szybki przepis od Ewy Wachowicz
Do warzyw dodaj ocet jabłkowy, koncentrat pomidorowy, cukier oraz mieloną słodką paprykę, sól i pieprz. Ketchup dokładnie wymieszaj i dalej gotuj, mieszając co jakiś czas. Na koniec zblenduj zawartość garnka w taki sposób, by jak najbardziej przypominała konsystencją ketchup. Gotowy, jeszcze ciepły ketchup, przelej do małych słoiczków, szczelnie zakręć i pasteryzuj przez około 7-10 minut. Słoiczki z gotowym ketchupem bez pomidorów przechowuj w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu.
Zobacz też:
Moja mama dodaje do leczo ten egzotyczny owoc. Nadaje niepowtarzalny smak
Ten sos grzybowy nie ma sobie równych. Wszyscy proszą mnie o dokładkę
Czosnek i chrzan nie wystarczą. Dla doskonałego smaku ogórków dodaj do kiszenia kilka liści