Często w naszej kuchni leżą banany, które są już zbyt dojrzałe i zastanawiamy się co z nimi zrobić. Okazuje się, iż możemy wykorzystać je do przygotowania ketchupu. Wbrew pozorom jest on świetnym dodatkiem do wielu dań, w tym do burgerów czy kanapek. Podpowiadamy, jak go zrobić, by uzyskać pyszny słodko-pikantny sos.
Co potrzebne będzie do przygotowania ketchupu bananowego? Oto lista składników
Przepis na ketchup z bananów wywodzi się z kuchni filipińskiej, gdzie praktykowano już go od lat i jest on równie popularny jak tradycyjny wytwór z pomidorów. W dodatku przepis ten może okazać się bardzo przydatny dla osób, które mają alergię na pomidory.
Co więcej, to świetny pomysł na wykorzystanie przejrzałych owoców. Dzięki temu nie tylko ich nie wyrzucamy, ale i zyskujemy smaczny dodatek do dań. Do przygotowania go, będziemy potrzebowali:
- 1 cebuli,
- 1 łyżki sosu sojowego,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 dojrzałe banany,
- 1 łyżeczki słodkiej papryki,
- 2 łyżek octu ryżowego,
- pół łyżeczki startego imbiru,
- pół łyżeczki soli,
- 2 łyżeczek cukru brązowego,
- 1 łyżki oleju,
- 50 ml wody,
- szczyptę ostrej papryki.
Jak zrobić ketchup z bananów? Wystarczy kilka kroków
Przygotowanie ketchupu z bananów nie jest trudne. Pierwszym krokiem jest pokrojenie drobno cebuli i czosnku, a następnie rozgrzanie na małej patelni oleju. Podsmażamy na niej cebulę przez około 3 minuty, a następnie dodajemy do tego imbir i czosnek. Wszystko mieszamy i pilnujemy, by dobrze się rozgrzało, ale by się nie przypaliło.
Następnie obieramy banany i rozgniatamy je widelcem. Przerzucamy je na patelnię, mieszamy i dolewamy sos sojowy, ocet oraz dodajemy przyprawy i cukier. Wszystko podlewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut, aż masa stanie się gęsta. Następnie miksujemy masę blenderem i przekładamy gotowy ketchup do słoiczka. Możemy przechowywać go w lodówce do tygodnia.
Czytaj również: Wszyscy uważają je za zdrowe, a prawda jest zupełnie inna. Lepiej je ograniczyć
Do czego używać ketchupu bananowego? Z tym będzie smakował świetnie
Ketchup bananowy możemy wykorzystywać do wszystkiego, do czego używamy tradycyjnego ketchupu pomidorowego. Wobec tego nada się m.in. do frytek, ziemniaków, burgerów, mięsa czy kanapek. Ma słodko-pikantny posmak, dzięki czemu pasuje idealnie do warzyw, jajek oraz tostów, a także dań wege, np. kotletów z soczewicy.
Może on także z powodzeniem stanowić bazę do domowego sosu barbecue lub do przygotowania innych dipów.
Zobacz też:
Sałatka grecka więcej nie podejdzie wodą. Wystarczy jeden prosty trik
To najlepszy przepis na zupę ze świeżych grzybów. Taką robiła moja mama
Zawsze dodaję szklankę do ciasta drożdżowego. Jest obłędnie puszyste i wilgotne