Ten gatunek jabłek to ratunek dla szarlotki. choćby po pieczeniu są chrupkie

g.pl 3 tygodni temu
Chcesz sprawić przyjemność swoim bliskim i umilić im długie jesienne wieczory? Jednym z najlepszych rozwiązań jest upieczenie szarlotki. Zanim jednak weźmiesz się do pracy, zobacz, po jakie jabłka warto sięgnąć. Wybierając te odmiany, możesz mieć pewność, iż twoje działania zakończą się sukcesem.
Szarlotka to jeden z najpopularniejszych deserów na całym świecie. Choć ten wyjątkowy przysmak można przyrządzać przez cały rok, nie da się ukryć, iż najlepiej smakuje jesienią. To właśnie teraz w wielu kuchniach unosi się aromat pieczonych jabłek i korzennych przypraw. Chcąc zachwycać się tym unikatowym połączeniem, trzeba jednak wiedzieć, na jakie odmiany owoców warto postawić. To najważniejszy element całej układanki. Bez niego szarlotka może stracić na jakości, przez co jej smak nie będzie nas tak bardzo satysfakcjonował.


REKLAMA


Zobacz wideo Sprzedawał krzesła w mieszkaniu i w garażu. Krześlarz zrobił furorę


Jabłka do szarlotki. Wybierając te okazy, nie musisz martwić się o cukiernicze faux-pas
Istnieje wiele odmian jabłek, ale nie każde są w stanie idealnie skomponować się z kruchym ciastem. Chcąc przyrządzić pyszną szarlotkę, trzeba zatem brać pod uwagę jedynie te gatunki, które po obróbce termicznej nie utracą swojej chrupkości oraz nie zamienią się w papkę. Do tego typu okazów należą:


szara reneta - ta kwaśna i klasyczna odmiana jabłek nada deserowi wyjątkowego winnego aromatu,
Antonówka - podobnie jak szara reneta charakteryzuje się kwaśnym miąższem, wyróżnia ją jednak jego zbita konsystencja,
papierówka - choć jej miąższ jest kruchy i delikatny, jest świetnym wypełnieniem słodkiego deseru,
lobo - są kruche i soczyste, te idealnie zrównoważone proporcje zaskoczą twoje podniebienie,
ligol - to odmiana o bardzo delikatnym miąższu, który po obróbce termicznej uwydatnia korzenne nuty smakowe,
champion - znajdziesz je w każdym sklepie, korzystając z tej odmiany, możesz mieć pewność, iż szarlotka zawsze ci się uda,
idared - ma twardy miąższ o słodko-kwaśnym smaku.


Po dokonaniu wyboru pamiętaj, aby odpowiednio przyrządzić owoce. Dzięki temu unikniesz cukierniczej wpadki, jaką jest przemoczenie spodu ciasta sokiem z jabłek.


Domowa szarlotka to lek na jesienną chandrę. Najlepiej smakuje z jabłkami uprażonymi na patelni
Przyrządzając szarlotkę, jedyne co może nam nie wyjść, to przemoczenie spodu ciasta sokiem z owoców. W celu uniknięcia tej wpadki należy dobrze przygotować jabłka do nadziewania kruchych elementów. Obrane i pokrojone w cienkie plasterki, kostkę lub słupki owoce najlepiej podsmażyć na patelni. Trzymaj je na ogniu przez ok. 5-10 minut. Czas dopasuj do tempa odparowywania nadmiaru soku.
Zobacz też: Żółte dłonie i ubrania? Skrop do wody i potrzyj. Plamy po orzechach odprysną


Kiedy jabłka zrobią się gęste i większość wody zniknie, zdejmij je z palnika. Tak przyrządzone słodkie wypełnienie do szarlotki sprawi, iż najbliżsi nie będą mogli znaleźć słów, aby opisać twój cukierniczy wyczyn.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału