Ten dżem to skarbnica witamin. Zrobisz go w 10 minut bez gotowania

top.pl 4 godzin temu
Zdjęcie: /Pixel


Robienie dżemów zwykle kojarzy się z latem, kiedy to sezon na owoce trwa w najlepsze. Okazuje się jednak, iż listopad to również dobry moment na przygotowanie tego typu przetworów i to w dodatku w niesłodzonej, zdrowej i przy tym smacznej wersji. Wystarczy w tym celu sięgnąć po ulubione owoce i nasiona chia. Jak zatem przygotować ten ekspresowy dżem?

Łatwa w przygotowaniu alternatywa dla klasycznych dżemów opiera się na nasionach chia, które od wielu lat cieszą się niesłabnącą popularnością. Te niepozorne ziarenka chętnie dodawane są do owsianek i jogurtów, a teraz mogą być również głównym składnikiem ekspresowego dżemu. Jest tak prosty w przygotowaniu, iż poradzi sobie z nim choćby osoba stawiająca swoje pierwsze kroki w kuchni.

Ten dżem zrobisz choćby w listopadzie. Jest zdrowy i apetyczny

Dżem z nasion chia to prosty sposób na smaczne i domowe przetwory, które można przygotować zaledwie w kilkanaście minut. Co więcej, jest do zdecydowanie zdrowsza alternatywa, ponieważ nie zawiera w sobie cukru, a wyłącznie naturalną słodkość. W dodatku jest pełna witamin i cennego błonnika.

Nasiona chia jeszcze bardziej wzbogacają skład tego domowego przetworu. Przede wszystkim są kluczowym składnikiem, gdyż nadają dżemowi pożądaną konsystencję, zastępując dużą ilość cukru oraz żelatynę. To jednak nie wszytko.

Chia cenione są za wysoką zawartość białka oraz wartościowych tłuszczy, takich jak kwasy omega-3. Ponadto te niepozorne nasiona są źródłem potrzebnych składników odżywczych, wśród których wymienia się potas, magnez, wapń, a także witaminy z grupy B i E. W połączeniu z ulubionymi owocami do prawdziwa bomba witaminowa.

Może cię zainteresować: To najlepszy koktajl na jesień. Bosko smakuje i poprawia odporność

Dżem z nasion chia i owoców — przepis

Smakowity dżem z nasion chia i owoców doskonale sprawdzi się do pieczywa i grzanek, a także rozkosznie dopełni takie przysmaki jak owsianka, jogurt czy granola. Dobrze komponuje się z naleśnikami i goframi, a także jest dobrym dodatkiem do licznych deserów. Najlepsze w nim jest to, iż jest tak szybki w przygotowaniu, że za każdym razem można pokusić się o przygotowanie dżemu z dodatkiem innych owoców.

Ten niskosłodzony dżem nie zawiera innego cukru niż ten, który znajduje się w samych owocach. Dzięki czemu jest zdrową alternatywą dla tradycyjnych przetworów, która zachwyca swoim smakiem i aromatem. Do przygotowania porcji tego jesiennego dżemu będą potrzebne wyłącznie 4 łyżki nasion chia, a także 4 szklanki dowolnych owoców.

Sprawdzą się zarówno świeże, jak i mrożone owoce. Warto postawić na takie, które zawierają dużo pektyn. Wobec tego dobrym wyborem będą brzoskwinie, jabłka czy śliwki. Oczywiście maliny, wiśnie i truskawki również się sprawdzą. Smak dżemu można urozmaicić takimi dodatkami jak cynamon, sok z cytryny, kakao, kardamon czy goździki.

Czytaj też: Bardziej jesiennego śniadania nie jadłeś. Ten omlet to idealny przepis na chłodne dni

Jak przygotować dżem z nasion chia?

Tak jak już zostało wspomniane, dżem z nasion chia jest prosty i ekspresowy w wykonaniu. W tym celu należy umieścić wybrane owoce w garnku z grubym dnem i podgrzewać, aż te się rozpadną. jeżeli używasz mrożonych owoców, rozmroź je i odlej nadmiar wody,

W następnej kolejności przygotowane owoce rozgnieć tłuczkiem czy też zmiksuj blenderem, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Zalecana jest taka, która zawiera w sobie nieregularne kształty owoców.

Na koniec pozostaje już wsypać do owocowej masy nasiona chia i całość dokładnie wymieszać. Pęczniejące nasiona chia zagęszczą masę, dzięki czemu powstanie dżem o klasycznej konsystencji. Przełóż go do suchych i wyparzonych słoików, które możesz poddać pasteryzacji lub przechowywać w lodówce przez około 5-7 dni.

Zobacz też:

Błyskawiczna sałatka z porów Roberta Makłowicza. Nie oprze się jej żaden gość

Niskokaloryczne ciasto dyniowe. Możesz je jeść choćby na diecie

To najlepszy koktajl na jesień. Bosko smakuje i poprawia odporność

Idź do oryginalnego materiału