Kolagen jest białkiem naturalnie wytwarzanym przez organizm. Jego produkcja zostaje spowolniona już po 25. roku życia, dlatego warto go suplementować. Niestety ceny suplementów wahają się w granicach kilkuset złotych. Na szczęście możesz w zaciszu domowym przygotować napój kolagenowy, na który wydasz grosze.
Dlaczego warto pić domowy napój kolagenowy?
Domowy napój kolagenowy jest skuteczny w walce ze zmarszczkami. Poprawia jędrność i elastyczność skóry, tym samym spowalniając proces starzenia organizmu. Zmniejsza również widoczność cellulitu i poprawia kondycję włosów oraz paznokci.
Kolagen zawarty w domowym napoju wzmacnia stawy, a także łagodzi ich ból, gdy cierpimy na chorobę zwyrodnieniową. Mało kto wie, iż ten składnik dobrze działa na jelita i przyspiesza metabolizm. Może być zatem dobrym środkiem przy odchudzaniu. Oprócz tego wzmacnia tętnice, wspierając prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia.
Przeczytaj również: Kefir z kurkumą na odchudzanie - adekwatności zdrowotne i przepis
Z czego zrobić domowy napój kolagenowy? Te 2 składniki mają znaczenie
Do zrobienia domowego napoju kolagenowego potrzebujemy soku z rokitnika. Może to być gotowy produkt, jednak z oznaczeniem NFC. Wówczas sok będzie świeżo wyciskany, niepochodzący z koncentratu. Najlepiej, żeby nie miał cukru.
Jeśli chcemy samodzielnie przygotować sok z rokitnika, to małe pomarańczowe owoce wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy je przez 20 minut na wolnym ogniu i studzimy. Na koniec całość przepuszczamy przez sokowirówkę.
Możemy też przetrzeć przez sitko owoce rokitnika, pozyskując w ten sposób sok. Używamy go od razu do zrobienia domowego napoju kolagenowego lub przechowujemy w lodówce przez kilka dni.
Taki sok łączymy z żelatyną, która stanowi główne źródło kolagenu. Ten składnik zostanie lepiej przyswojony dzięki witaminie C zawartej w rokitniku.
Jak zrobić domowy napój kolagenowy? Przepis jest bardzo prosty
Składniki:
- 1 szklanka soku z rokitnika;
- 1/3 szklanki wody;
- 2 łyżeczki żelatyny.
Przygotowanie:
Żeby zrobić domowy napój kolagenowy, na początek wlewamy wodę do garnka i wsypujemy żelatynę. Całość odstawiamy na 10 minut do napęcznienia.
W kolejnym kroku zaczynamy podgrzewać spęczniałą żelatynę na małym ogniu, mieszając ją co chwilę, żeby rozpuścić wszystkie drobiny. Na koniec dolewamy świeżo wyciśnięty sok z rokitnika.
Zobacz też:
Pij każdego ranka. Zapomnisz o słodyczach i poprawisz koncentrację
Najlepsze ćwiczenia na kręgosłup. Wykonasz je bez wstawania z krzesła
Nawet nie myślę o zagęszczaniu sosu mąką i śmietaną. Znam o wiele lepszy sposób