Pozwólcie, iż zaproponuję tegoroczny świąteczny sernik baklava. To wyjątkowy wypiek z kategorii dwa ciasta w jednym – idealne połączenie kremowego sernika i chrupiącej baklavy, która w tym przepisie pełni rolę spodu. Warstwy maślanych, cieniutkich płatków ciasta filo, przełożonych orzechowym nadzieniem i otulonych aromatycznym syropem miodowym, tworzą doskonałą bazę dla delikatnej i kwaskowatej masy serowej.
Dwa w jednym: kremowy sernik i chrupiąca baklava – deser, który zachwyca!
Ten deser jest nie tylko ucztą dla podniebienia, ale także prawdziwą ozdobą świątecznego stołu. Sernik baklava to połączenie tradycji z odrobiną egzotyki – idealne na wyjątkowe okazje, które warto celebrować w gronie bliskich. Ja postanowiłam wypróbować i upiec sernik baklava na drugą niedzielę adwentu jak i dla gości, których będziemy przyjmować wieczorem. Jak widać sernik się udał i smakuje wyśmienicie! Musiałam go spróbować za nim podam go gościom.
Tradycja w nowej odsłonie – sernik baklava z orientalnym twistem! Komu kawałeczek?
Sernik to tradycyjny wypiek na święta, a ja co roku staram się piec coraz to inny sernik. Uwielbiam eksperymentować z nowymi smakami, strukturami i dodatkami, dzięki czemu na naszym stole zawsze pojawia się coś wyjątkowego. Święta to idealny czas, by połączyć klasykę z odrobiną kreatywności i zaskoczyć bliskich czymś niebanalnym. To moja mała tradycja – wprowadzać do naszych rodzinnych potraw i wypieków jakieś niespodzianki!
Jaki sernik upiec na święta? A może upiec dwa serniki lub choćby trzy! trudno się zdecydować!
Spróbujcie, a z pewnością stanie się ulubieńcem Waszych świątecznych spotkań! jeżeli macie zamiar upiec więcej niż jeden sernik to polecam kilka innych przepisów na proste serniki, które zachwycają smakiem i wyglądem:
Sernik z galaretką
Sernik kajmakowy
Sernik piernikowy
Sernik na bogato
Sernik straciatella
Sernik baklava
DrukujSkładniki:
Spód baklava z ciasto filo i orzechów
1 opakowanie ciasta filo, u mnie 300 g
250 g stopionego masła
100 g orzechów pistacjowych, 2 łyżki odłożyć do dekoracji
100 g włoskich orzechów
100 g orzechów pekan
100 g brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki kardamonu
Masa sernikowa
450 g twarogu, u mnie tłusty i zmielony dwukrotnie
200 g cukru
2 łyżeczki waniliowego ekstraktu
150 ml kwaśnej śmietany
2 łyżeczki soku z cytryny
otarta skórka z jednej cytryny
2 duże jajka
Syrop baklava
100 g cukru
60 ml wody
80 ml miodu
trochę soku cytrynowego lub wody różanej do smaku
Przygotowanie:
Przygotowanie spodu
- Wszystkie orzechy drobno posiekać i wymieszać z cukrem i cynamonem i kardamonem.
- Foremkę o średnicy 24 cm wysmarować roztopionym masłem, dno i brzegi. Układać pierwsze 10 arkuszy filo, każdy smarując roztopionym masłem i tak aby powstał brzeg wystający z formy, który potem będzie zawinięty.
- Po ułożeniu 10 arkuszy posypać równomiernie spód połową mieszanki orzechowej. Następnie ułożyć 5 arkuszy filo w ten sam sposób jak uprzednio i posypać resztą orzechów. Zakończyć resztą arkuszy filo.
Masa serowa
- Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. Najlepiej przyrządzić masę serową, a następnie spód baklawa z ciasta filo, ponieważ ciasto filo gwałtownie schnie i kruszy się.
- Twaróg zmielić dwukrotnie. Przełożyć do miksera i zmiksować z cukrem i wanilią. Następnie dodać kwaśną śmietanę, sok i otartą skórkę z cytryny i zmiksować do połączenia.
- Na koniec dodać jajka i krótko zmiksować tylko do połączenia, aby uniknąć napowietrzanie masy sernikowej.
- Na przygotowany spód baklava wylać masę serową. Zawinąć brzegi ciasta filo lekko je zgniatając i uformować półkole pozostawiając nieco odkryty środek ciasta. Posmarować roztopionym masłem.
- Wstawić sernik do nagrzanego na 160ºC piekarnika i piec przez godzinę. Najlepiej obłożyć sernik folia aluminiową lub postawić na blasze, aby wyciekający tłuszcz nie zabrudził piekarnika.
- Ugotować syrop z podanych składników. Gotować 5-7 minut, aż syrop lekko zgęstnieje. Upieczony sernik natychmiast polać syropem. Polewać jedynie brzegi filo ciasta.
- Sernik oprószyć dekoracyjnie pistacjami i wystudzony wstawić do lodówki na noc. Pokroić na 10 większych lub 12 mniejszych kawałków. Smacznego!