Tego o ketchupie nie wiedziałeś. Ta informacja zmiecie cię z planszy

shareinfo.pl 3 dni temu
unsplash.com

Ketchup nie tylko do frytek? Okazuje się, iż ten ulubiony dodatek do frytek, hamburgerów czy hot dogów, ma o wiele bardziej złożoną historię, niż mogłoby się nam wydawać. Co prawda, dzisiaj stosowany jest jako sos, to kiedyś używano go jako lekarstwo. Jak to możliwe? Ta fascynująca historia ketchupu zaskoczy na pewno niejednego smakosza.

Ketchup – skąd jest jego pochodzenie?

Mało kto się nad tym zastanawia, a ta ciekawostka jest wręcz zaskakująca. Na początku wyjaśnijmy, skąd wywodzi się ketchup. Mało kto wie, iż jego pochodzenie jest z Azji, a jego pierwotna wersja powstała w XVII wieku! Wtedy używano nazwy „kecap”. Z czego przygotowywany był kecap? Myślicie, iż z pomidorów? To będzie kolejna ciekawostka, bo nie. Był to sos sojowy, przygotowywany z fermentowanych ryb lub grzybów, swoją popularność zdobył w Chinach. Z upływem czasu dzięki europejskim handlarzom i odkrywcom, kecap wdarł się do Anglii. A tam zapoczątkowano jego eksperymenty z wieloma różnymi składnikami. Powstało wiele wersji tego popularnego sosu.

Ketchup jako lek na problemy żołądkowe

unsplash.com

Ta informacja jest wręcz fascynująca, bo mało kto docenia teraz w ten sposób ketchup. W XIX wieku ketchup wszedł nie tylko na półki spożywcze, ale był dostępny w aptekach. Potencjał tego sosu jako środek zdrowotny, odkryli naukowcy i lekarze – jednym z nich był amerykański lekarz dr. John Cook Bennett, który w 1834 roku wprowadził ketchup do aptek jako „tonik” mający na celu wspomaganie trawienia.

Dr. Bennett uważał, iż składniki zawarte w ketchupie mogą działać leczniczo na problemy żołądkowe. Dzięki temu odkryciu, ketchup zdobywał swoją popularność jako „remedium” niczym sztorm. Można było go kupić na poprawę apetytu i dolegliwości żołądkowe. Wierzono też, iż ma działanie wspomagające na ból głowy.

Przepisy na ten popularny sos zawierały składniki, takie jak: ocet, przyprawy, a choćby alkohol. To właśnie one czyniły go nie tylko dobrym w smaku, ale też był atrakcyjny dla tych, którzy szukali naturalnych sposobów na poprawę swojego zdrowia.

Ketchup dzisiaj – powszechny i uproszczony

Wraz z upływem czasu, ketchup przestał być popularny jako lek, a zaistniał jako produkt spożywczy. To przyczyniło się do spadku jego zastosowania jako leku. W drugiej połowie XIX wieku, kiedy wynaleziony został proces pasteryzacji, zaczął być masowo produkowany i sprzedawany w butelkach. W związku z tym jego smak i cała tekstura zostały uproszczone, a jego zdrowotne adekwatności zostały w ogromnej mierze zapomniane. Teraz robiony jest w dużej mierze z pomidorów.

Dziś ketchup jest dostępny na całym świecie, jest to jeden z najczęściej używanych sosów. Nadaje smaku i charakteru wielu potrawom, ale niestety kilka osób zdaje sobie sprawę z tego, iż niegdyś uważano go za lekarstwo.

Idź do oryginalnego materiału