Mazurek często gości na naszych stołach podczas Wielkanocy. Choć sam w sobie jest stosunkowo prostym do przygotowania ciastem, warto dodatkowo ułatwić przepis na ten deser, dzięki czemu zrobimy go w zaledwie kilka chwil i to bez pieczenia. Podpowiadamy, jak gwałtownie i łatwo zrobić mazurka wielkanocnego.
Łatwy mazurek wielkanocny - co jest najważniejsze w tym przepisie?
Chcąc przygotować łatwiejszą wersję mazurka klasycznego, nie musimy go choćby piec. Okazuje się, iż ciasto, możemy zastąpić po prostu dwoma warstwami krakersów. Co więcej, przyrządzając ten przysmak, nie musimy nic wyrabiać, ani schładzać, dzięki czemu robienie mazurka zajmie nam naprawdę mało czasu.
Do zagęszczenia nadzienia, którego użyjemy w przepisie, możemy wykorzystać wiórki kokosowe lub jeżeli nie przepadamy za nimi, zastąpić je mielonymi migdałami. Dodatkowo możemy wzbogacić nasz deser, nakładając przed nadzieniem na krakersy odrobinę kwaskowatego dżemu, a uzyskamy dzięki temu interesujący posmak.
Czego potrzebujemy do przygotowania mazurka bez pieczenia? Wyposaż się w te produkty
Zrobienie mazurka bez pieczenia nie zajmie nam wiele czasu. Co więcej, nie potrzebujemy wielu wymyślnych składników, ponieważ chcąc zrobić ciasto na blaszce 20 × 30 cm, musimy wyposażyć się w następującą ilość produktów:
- 180 g solonych krakersów,
- 250 ml mleka,
- 150 g masła,
- 200 g wiórków kokosowych lub mielonych migdałów,
- 200 ml słodzonego mleka zagęszczonego,
- 40 g budyniu waniliowego bez cukru
- 120 ml mleka do budyniu.
Do przygotowania polewy, będziemy potrzebowali:
- 150 g białej czekolady,
- 70 g masła.
Czytaj również: To najlepszy moment na zrobienie tej ultrazdrowej zupy. Główny składnik rośnie pod płotem
Przepis na mazurka bez pieczenia - jak zrobić smaczny i szybki deser?
Do garnka wlewamy zwykłe mleko oraz mleko zagęszczone. Dodajemy także masło i podgrzewamy, aż się stopi. W tym czasie rozkładamy na blaszce krakersy. Połowę szklanki mleka mieszamy z budyniem waniliowym, aż proszek się rozpuści. Odkładamy na bok.
Następnie do garnka z rozpuszczonym masłem dosypujemy wiórki kokosowe lub zmielone migdały. Całość gotujemy przez około 5 minut. Dolewamy do tego budyń rozpuszczony w mleku i całość zagotowujemy, mieszając, aż budyń zgęstnieje.
Przestudzamy powstałą masę, a gdy będzie już chłodniejsza, to rozsmarowujemy połowę kremu na krakersach, rozkładamy na nadzieniu drugą warstwę krakersów i ponownie umieszczamy na nich krem. Wkładamy ciasto na chwilę do lodówki.
W międzyczasie rozpuszczamy czekoladę oraz masło w kąpieli wodnej. Polewę wylewamy na schłodzone ciasto. Deser możemy udekorować płatkami migdałów. Ponownie chowamy go do lodówki i wyciągamy na chwilę przed podaniem.
Zobacz też:
Nie tylko chrzan. Ten sos idealnie pasuje do wielkanocnych jajek
Marmurkowa babka z przepisu siostry Anastazji. Zniknie co do ostatniego okruszka
Zrób taką sałatkę na święta. Goście będą zachwyceni smakiem i chrupkością