Szkodniki w kuchniach i spiżarniach to nie tylko mole spożywcze. Są również inne owady, które stanowią jeszcze większe zagrożenie, ponieważ zwykle znacznie trudniej jest gwałtownie zauważyć ich obecność.
Chodzi o wołki zbożowe, które uszkadzają ziarna od wewnątrz, zanieczyszczając żywność, co prowadzi do rozwoju pleśni i bakterii. Mogą również wywoływać reakcje alergiczne, dlatego po ich inwazji całe jedzenie trzeba bezwzględnie wyrzucić i dokładnie posprzątać mieszkanie.
Może cię zainteresować: Pchają się do domów i śmierdzą. Tak pozbędziesz się nieproszonych owadów
Jak rozpoznać wołki zbożowe w kuchni? Właśnie tak wyglądają te szkodniki
Wołek zbożowy jest małym od 2 do 5 mm chrząszczem z rodziny ryjkowcowatych o brązowym lub czarnym kolorze i błyszczącym pancerzu. Ich czułki są zgięte, a ciało jest wydłużone, a na głowie mają charakterystyczny okrągły ryjek.
Nie potrafią latać, za to poruszają się gwałtownie na silnych odnóżach. Zazwyczaj są aktywne nocą i stwarzają nie lada zagrożenie w kuchni czy spiżarni, gdyż samice składają jaja bezpośrednio w ziarnach zbóż, przez co jedzenie nie nadaje się do spożycia. Rozmnażają się na potęgę, (z 1 zanieczyszczonego ziarnka może pojawić się kilkaset osobników).
Czytaj również: Mrówki schodzą się do domu? Zamiast drogich specyfików weź jedną rzecz z pokoju dziecka
Jak zwalczyć wołka zbożowego? Dzięki tym trikom na dobre się ich pozbędziesz
Aby zwalczyć wołka zbożowego, musisz uświadomić sobie, czego te owady nie tolerują. Po pierwsze, nie znoszą niskiej wilgotności (preferują, gdy jest wysoka). Nie znoszą także skrajnych temperatur. Przybywają tam, gdzie żywność przechowywana jest niedbale.
Sprzątaj więc regularnie i przechowuj jedzenie wyłącznie w szczelnych opakowaniach. Dobrze sprawdzą się także próżniowe i metalowe pojemniki. Gdy tylko zauważysz obecność wołków zbożowych, reaguj.
Wyrzuć zainfekowane jedzenie (najlepiej wszystkie sypkie produkty) i zastosuj środek owadobójczy. Dokładnie umyj pomieszczenie, a później do czystych szafek włóż goździki, liście laurowe i ziarna pieprzu, ponieważ szkodniki nie lubią tych zapachów.
Zobacz też:
Tak wyczyścisz czarny zlew. Osad i brud znikną bez śladu
Wszyscy używają tych gąbek do sprzątania. Eksperci zdradzają, jak są niebezpieczne
Mało kto wie, iż jest jadalny. To jeden z najsmaczniejszych grzybów





