Te naleśniki są o niebo lepsze od zwykłych z serem. Rodzina wyliże talerze

top.pl 2 dni temu
Zdjęcie: /123RF/Picsel, 123RF/Picsel /Pixel


Naleśniki podbiły podniebienia wielu osób. Wcale nie trzeba jeść ich tylko w wersji na słodko. Te wytrawne są równie smaczne, a do tego niesamowicie pożywne i syte. Będą idealnym daniem obiadowym. Sprawdź przepis na naleśniki, którymi zajadają się w Turcji.

Naleśniki na słono spożywa się w Turcji na śniadanie. W Polsce natomiast bardziej pasują na danie obiadowe lub sytą kolację. Można zabrać je na lunch do pracy albo odgrzać, gdy nie będziemy w stanie zjeść ich wszystkich, choć są tak dobre, iż rodzina z pewnością poprosi o niejedną dokładkę.

Składniki na tureckie naleśniki

Ciasto na wytrawne naleśniki powinno być miękkie, niezbyt klejące, po to, żeby dobrze się je smażyło i składało. Właśnie dlatego najlepiej używać mąki pszennej typu 500 lub 650.

Naleśniki na słono wypełniamy mięsnym nadzieniem, a całe danie podajemy z lekką sałatką. Możemy dodatkowo oblać je sosem czosnkowym lub jogurtem greckim z ziołami.

Jakich składników potrzebujemy do zrobienia tureckich naleśników?

Składniki na ciasto:

  • 400 ml mleka;
  • 250 g mąki pszennej;
  • 2 jajka;
  • 2 łyżki oleju;
  • 1 łyżeczka oregano;
  • odrobina soli.

Składniki na nadzienie:

  • 500 g mięsa mielonego;
  • 250 g przecieru pomidorowego;
  • 1 cebula;
  • przyprawy: sól, pieprz.

Składniki na sałatkę:

  • 5 dojrzałych pomidorów;
  • 3 ogórki gruntowe;
  • 1 cebula;
  • 4 łyżki octu winnego;
  • 1 łyżka oliwy z oliwek;
  • przyprawy: sól, pieprz.

Przepis na tureckie naleśniki

Na początek robimy ciasto na tureckie naleśniki. W tym celu łączymy mleko, jajka, mąkę pszenną, olej, oregano oraz sól. Smażymy je na małej ilości rozgrzanego oleju.

W kolejnym kroku podsmażamy mięso z cebulą pokrojoną w pióra i dodajemy przecier pomidorowy oraz przyprawy wedle uznania. Całość dusimy przez chwilę.

Tak przygotowanym farszem wypełniamy naleśniki, składamy je i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Danie zapiekamy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni Celsjusza.

W międzyczasie przygotowujemy sałatkę do tureckich naleśników: kroimy ogórki i pomidory w kostkę, a cebulę w pióra. Do warzyw dolewamy ocet winny i oliwę z oliwek oraz dosypujemy przyprawy.

Zobacz też:

Co Ewa Wachowicz gotuje w lecie? Przepis na tę zupę to prawdziwe złoto

Polskie surówki nie mają do niej podejścia. Mizeria po szwedzku zachwyci każdego

Te kopytka to mistrzostwo świata. Zrobisz je tylko w sezonie

Idź do oryginalnego materiału