Naleśniki na słono spożywa się w Turcji na śniadanie. W Polsce natomiast bardziej pasują na danie obiadowe lub sytą kolację. Można zabrać je na lunch do pracy albo odgrzać, gdy nie będziemy w stanie zjeść ich wszystkich, choć są tak dobre, iż rodzina z pewnością poprosi o niejedną dokładkę.
Składniki na tureckie naleśniki
Ciasto na wytrawne naleśniki powinno być miękkie, niezbyt klejące, po to, żeby dobrze się je smażyło i składało. Właśnie dlatego najlepiej używać mąki pszennej typu 500 lub 650.
Naleśniki na słono wypełniamy mięsnym nadzieniem, a całe danie podajemy z lekką sałatką. Możemy dodatkowo oblać je sosem czosnkowym lub jogurtem greckim z ziołami.
Jakich składników potrzebujemy do zrobienia tureckich naleśników?
Składniki na ciasto:
- 400 ml mleka;
- 250 g mąki pszennej;
- 2 jajka;
- 2 łyżki oleju;
- 1 łyżeczka oregano;
- odrobina soli.
Składniki na nadzienie:
- 500 g mięsa mielonego;
- 250 g przecieru pomidorowego;
- 1 cebula;
- przyprawy: sól, pieprz.
Składniki na sałatkę:
- 5 dojrzałych pomidorów;
- 3 ogórki gruntowe;
- 1 cebula;
- 4 łyżki octu winnego;
- 1 łyżka oliwy z oliwek;
- przyprawy: sól, pieprz.
Przepis na tureckie naleśniki
Na początek robimy ciasto na tureckie naleśniki. W tym celu łączymy mleko, jajka, mąkę pszenną, olej, oregano oraz sól. Smażymy je na małej ilości rozgrzanego oleju.
W kolejnym kroku podsmażamy mięso z cebulą pokrojoną w pióra i dodajemy przecier pomidorowy oraz przyprawy wedle uznania. Całość dusimy przez chwilę.
Tak przygotowanym farszem wypełniamy naleśniki, składamy je i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Danie zapiekamy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni Celsjusza.
W międzyczasie przygotowujemy sałatkę do tureckich naleśników: kroimy ogórki i pomidory w kostkę, a cebulę w pióra. Do warzyw dolewamy ocet winny i oliwę z oliwek oraz dosypujemy przyprawy.
Zobacz też:
Co Ewa Wachowicz gotuje w lecie? Przepis na tę zupę to prawdziwe złoto
Polskie surówki nie mają do niej podejścia. Mizeria po szwedzku zachwyci każdego
Te kopytka to mistrzostwo świata. Zrobisz je tylko w sezonie