Naleśniki biszkoptowe nadają się raczej do dań na słodko. Z bitą śmietaną, owocami, serkami owocowymi czy polewami będą idealnym deserem. Ich tajemnica tkwi w lekkim, biszkoptowym cieście, które rozpływa się w ustach. Jeden trik sprawi, iż wszyscy poproszą o dokładkę.
Sekret naleśników biszkoptowych
Naleśniki biszkoptowe swoją lekkość zawdzięczają sposobowi przygotowania ciasta. Ten trik naszych babć sprawi, iż nabiorą prawdziwie deserowego charakteru. Wiadomo, iż ciasto na naleśniki to mąka, mleko i jajka. Sekret naleśników biszkoptowych polega na tym, iż białka jajek ubijamy na pianę przed dodaniem ich do masy. Wymaga to nieco więcej pracy i czasu, ale efekt będzie zniewalający. Ciasto dzięki temu zabiegowi zostanie napowietrzone, a naleśniki będą puchate i delikatne w smaku.
Składniki na naleśniki biszkoptowe
Przepis na naleśniki biszkoptowe różni się od najprostszych receptur na ten przysmak. Wymaga nie tylko użycia ubitej piany z białek, ale również proszku do pieczenia. Dodajemy go jednak o połowę mniej niż do tradycyjnych ciast. Ubita piana i nieco większa ilość białek sprawiają, iż do przygotowania masy zużyjemy mniej mleka w przypadku popularnych przepisów na naleśniki. Przygotuj niezbędne składniki na naleśniki biszkoptowe:
- szklanka mleka;
- szklanka mąki pszennej;
- 3 jajka;
- 2 łyżki cukru;
- ¾ szklanki wody;
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia.
Naleśniki biszkoptowe można smażyć na suchej patelni, ale sprawdzi się tu również masło klarowane. Używaj go jednak naprawdę odrobinę, by ciasto nie straciło lekkości.
Czytaj też: Napoleonki z tego przepisu robiła moja babcia. Wychodzą lepsze, niż w cukierni
Przepis na naleśniki biszkoptowe
Przygotowanie naleśników biszkoptowych zacznij od przesiania mąki. Dzięki temu ciasto będzie bardziej puszyste i lżejsze. Następnie starannie oddziel białka jajek od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli, dzięki której łatwiej ubijesz je na sztywną pianę. Utrzyj w misce żółtka z cukrem, dodając stopniowo mleko i wodę. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia oraz olej i połącz wszystko w gładką masę. Na koniec do ciasta dodaj ubitą pianę z białek i delikatnie wszystko wymieszaj. Smaż na suchej lub delikatnie pociągniętej masłem klarowanym patelni. Przepis na naleśniki biszkoptowe to również wytyczne odnośnie ich smażenia: rób to od razu po przygotowaniu ciasta, bo inaczej piana z białek straci swoje adekwatności.
Zobacz też:
Seniorzy powinni jeść go kilka razy w tygodniu. Niestety, wciąż jest mało popularny
Moja babcia często robiła pierogi z tym farszem. Są lepsze niż ruskie
Dietetyk ocenił menu McDonald’s. Polecił tylko trzy pozycje